Video

Guus Meeuwis spreekt op herdenking gesneuvelden: 'De verhalen van mijn opa maakten veel indruk'

6 juni 2019 om 10:52
nl
Guus Meeuwis is de spreker tijdens de 75e herdenking van de Brabantse gesneuvelden, op 11 september. "Ik ben vereerd dat ik gevraagd ben om spreker te zijn tijdens deze belangrijke dag", aldus de Tilburgse zanger. "Ik ben mij van kinds af aan zeer bewust van de verschrikkingen van de oorlog door de verhalen van mijn grootvader Cees Meeuwis."
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Zijn opa zat tijdens de Tweede Wereldoorlog als krijgsgevangene in Duitsland. "Hij heeft de oorlog gelukkig overleefd", vertelt de zanger. "Op 11 september zal ik de ervaringen van mijn grootvader zeker als inspiratiebron gebruiken."

De provincie herdenkt met 'Brabant Remembers' het 75e jaar van de bevrijding met bijzondere verhalen die duidelijk maken dat levens ingrijpend veranderden door de oorlog. Ook het verhaal van Guus' opa Cees is daarin opgenomen. "Door zijn verhaal wil ik graag op mijn manier bijdragen aan een wereld waarin geen plaats meer is voor oorlog en menselijk leed. Daarbij wil ik focussen op mooie dingen."

'Mijn hart is thuis'
Dit schreef de opa van Guus aan het thuisfront: “Ik ben heel ver weg, maar mijn hart is thuis. Bij mijn vrouwtje, dat alleen is. De herinnering aan het sprookje van toen is al wat nu mijn deel is. Maar de dag dat ik weer bij jou zal zijn, is nu reeds in mijn gedachten. Want mijn vast geloof in jou en de trouw, geeft kracht te blijven wachten."

Bekijk hieronder het hele verhaal van Cees Meeuwis, verteld door zijn dochter Marie-Louise Vriens-Meeuwis:

Wachten op privacy instellingen...

Meer verhalen zijn ook te lezen op de site van Brabant Remembers. De app Brabant Remembers is ook te downloaden in de App Store en via Google Play.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.