Ivo en zijn monteurs rijden met historische legervoertuigen door Normandië: 'Historische grond'

6 juni 2019 om 17:19
In Normandië wordt 6 juni herdacht dat 75 jaar geleden de bevrijding van Europa begon. (Foto: Ivo Rigter)
In Normandië wordt 6 juni herdacht dat 75 jaar geleden de bevrijding van Europa begon. (Foto: Ivo Rigter)
"Dit is historische grond." Ivo Rigter uit Maarheeze is deze donderdag in Normandië voor de herdenking van de invasie, nu 75 jaar geleden. "Enorm indrukwekkend! Hier is 75 jaar geleden zoveel bloed vergoten om Europa te bevrijden."
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

In 1944 bestormden geallieerde troepen de stranden van Normandië om vanuit het westen Europa te bevrijden van nazi-Duitsland. Op vele plekken in Normandië wordt stilgestaan bij de historische invasie.

Ivo Rigter uit Maarheeze is met twintig historische oorlogsvoertuigen naar Normandië gereden en heeft bij Omaha Beach zijn kamp opgeslagen. Samen met alle veertien monteurs van zijn bedrijf BAIV dat historische legervoertuigen restaureert. Jeeps, vrachtwagens, maar ook grote tanks. Veel voertuigen komen uit het Amerikaanse leger.

Historische plekken
"In ons kamp hebben we ruim honderd mensen, onder wie veertig Amerikanen. Deze mensen betalen een bijdrage en wij rijden ze rond. Mijn monteurs zijn allemaal tourguides geworden. We laten de mensen alle historische plekken zien waar 75 jaar geleden werd gevochten."

De Fransen hebben de 75e verjaardag van de invasie aangegrepen om enorm uit te pakken. "Alles is hier mooi versierd", vertelt Rigter. "Er zijn parades en herdenkingen en ook de jeugd wordt erbij betrokken."

Ivo gaat sinds 1989 regelmatig naar de herdenking van de invasie. "Het lijkt wel of het steeds groter wordt. Zeker met dit jubileum."

Hieronder nog een aantal foto's die hij in Normandië heeft gemaakt.

 

Wachten op privacy instellingen...