Video

In het Vresselse Bos staan te veel bomen, daarom worden ze gekapt

7 juni 2019 om 19:17
nl
Grazende schapen, omgekapte bomen en een kale oever. Dat is wat Maud voor het programma Natuurrijk aantrof toen ze samen met boswachter Janneke op avontuur ging in het Vresselse Bos bij Nijnsel. Er wordt hier namelijk hard gewerkt aan een bos waar meer ruimte voor de natuur is.
Profielfoto van Nynke Cuperus
Geschreven door

Het aantal bomen in het Vresselse bos wordt verminderd om het bos in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Boswachter Janneke van Staatsbosbeheer legt uit dat het gebied dat nu het Vresselse bos heet aan het begin van vorige eeuw uit veel heide met vennen bestond. Door de komst van de mijnbouw was er veel hout nodig. Rond 1930 werden er daarom veel bomen geplant. Veel Brabantse heides veranderden hierdoor in bos.

Gevolgen voor planten en dieren
Doordat er meer bomen in het bos kwamen te staan, schijnt er nu minder zonlicht in het gebied. Dit heeft invloed op de planten en dieren die in het Vresselse Bos leven. ''Er leeft 60 procent meer soorten planten- en dierensoorten in een open gebied dan in een bos. Daarom kappen we nu bomen om hun leefomgeving te vergroten'', vertelt Janneke.

Grazende schapen
Naast het kappen van bomen, grazen ook schapen in het gebied. De schapen eten berken en grassen. Daardoor krijgt de heide meer ruimte om te groeien. "Als we niets zouden doen, dan zou het hier binnen vijf tot tien jaar ook veranderd zijn in bos.’’, zegt Janneke.

Natuurrijk wordt elke zaterdag uitgezonden op Omroep Brabant TV. Maud Hawinkels reist langs de mooiste plekjes van onze provincie en ontmoet bijzondere mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.