Eva Line de Boer wint kunstprijs: 'Fijn om te horen dat je op de goede weg bent'

7 juni 2019 om 08:00
nl
Eva Line de Boer krijgt de Charlotte Köhler Prijs van het Prins Bernard Cultuurfonds en daar hoort een bedrag van 30.000 euro bij. "Ik was superverrast. Dit zag ik op geen enkele manier aankomen", zegt de 30-jarige theatermaakster, geboren en getogen in Breda.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Ze is vooral blij met de prijs omdat de jury veel van haar theaterwerk gezien heeft. "Het is geen prijs voor één voorstelling, maar je wordt echt een tijdje in de gaten gehouden. Zeker in dit vak, dat soms toch wat onzeker is, is het zo fijn om de bevestiging te krijgen dat je op de goede weg bent."

In januari gaat haar voorstelling Rust Zacht Billy in première in het Chassé Theater in Breda. "De voorstelling gaat over de dood. Het gaat over afscheid nemen en over hoe mensen dat invullen. En ook over internet als belangrijke plek voor afscheidsrituelen." Ze vervolgt: "Ik denk dat daar die prijs ook mee te maken heeft, mijn werk gaat over onderwerpen waar iedereen mee te maken heeft."

'Op mensen gericht"
Eva voelt vindt het gedrag van mensen erg interessant. "Ik ben heel erg op mensen gericht. En ik vind het vooral interessant hoe mensen zich in het openbaar gedragen, bijvoorbeeld op tv of op internet. "

Van de 30.000 euro mag ze 5000 euro vrij besteden. "Ik wil al heel lang een keer een kunstwerk kopen. Maar ik wil ook graag een nieuw bed. Goed slapen is belangrijk in een vakgebied wat soms toch wel stressvol is. En het lijkt me ook een goed plan om iets te doen met de mensen met wie ik al sinds mijn afstuderen samenwerk, theater kun je niet alleen maken."

De overige 25.000 euro kan ze gebruiken om een onderzoek te doen naar dans of mensen voor een voorstelling inhuren die ze normaal niet zou kunnen betalen. Ze bevindt zich nu in de luxe positie dat ze zich kan afvragen wat ze heel graag wil doen én dat ze dat ook nog kan doen.

"Het is fijn om geld achter de hand te hebben voor als je een subsidie aanvraagt, maar niet zeker weet of je die krijgt. Maar het is ook interessant om er iets mee te doen wat ik al heel graag wil, een onderzoek naar dans als taal bijvoorbeeld. En in mijn nieuwe voorstelling zit een onderdeel dat gefilmd moet worden. Misschien laat ik dat nu wel doen door een filmmaker die ik normaal niet zou kunnen betalen."

Eerder won Eva ook al de Nieuwe Theatermakersprijs van de Bank Nederlandse Gemeenten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.