Geslaagd! De vlag gaat massaal uit voor eindexamenleerlingen

EINDHOVEN - Het was een spannende middag voor veel eindexamenleerlingen: ze hoorden of ze zijn geslaagd. Het Brabants Buske reed woensdag door de provincie, op zoek naar scholieren om de uitslag van de eindexamens mee af te wachten. Velen van hen hadden een spannende middag, in afwachting van het verlossende telefoontje.

Ook bij Zoë van Zon (16) uit Oudenbosch was de spanning hoog. Tot vier uur 's middags kon de telefoon nog gaan als ze was gezakt. Maar als ze niks hoorde, dan was het goed nieuws.

"Ik sta er wel goed voor. Ik denk wel dat ik geslaagd ben, hoop ik dan", vertelde Zoë eerder. In de tussentijd probeerde ze met van alles de tijd te doden. "Liedjes luisteren, WhatsAppen. En als ik geslaagd ben, dan ga ik feest vieren." De champagne blijft trouwens dicht. "Ik moet morgen gewoon werken", aldus Zoë.

Het was urenlang nagelbijten, maar inmiddels is het duidelijk: ze is geslaagd!


Tijd voor een feestje
Voordat het Buske woensdagmiddag Oudenbosch aandeed, was het op bezoek in Bergen op Zoom. De 16-jarige Naomi Sommeling zat daar gespannen thuis, maar om halftwee hoorde ze dat ze haar diploma heeft gehaald. Einde zenuwen, tijd voor een feestje!

Naomi, die na haar mavo-opleiding stewardess wil worden, kon tot drie uur ’s middags gebeld worden met slecht nieuws over haar eindexamens. Maar het kon ook later worden, omdat er een storing was waardoor de uitslag langer op zich liet wachten. “Het maakt me allemaal nog zenuwachtiger”, zei ze.

Haar telefoon ging continu af. Appjes in de klasgenotengroep stroomden als een waterval aan onophoudelijke ellende binnen. “Ze sturen elkaar steeds berichten. Zo van, jij gaat het niet halen, nee, jij niet. En ze sturen meme’s door. De mentor wordt er zelf ook een beetje gek van.”

Maar om halftwee kwam het verlossende belletje: Naomi is geslaagd. Gefeliciteerd!

Trotse oma
Ook in Breda hing de vlag uit, compleet met schooltas. De 16-jarige Kaya van Teeffelen heeft haar diploma van de Nassau-mavo in the pocket. En ook haar oma is heel trots op de prestatie van Kaya.

Gestolen eindexamens
De 18-jarige Femke zit op het Rythovius College in Eersel, waar leerlingen eerder het slechte nieuws kregen dat de postzakken waarin hun eindexamens zaten gestolen waren. Van haar is alleen het eindexamen geschiedenis gestolen, en dat moet ze dus opnieuw doen. Femke kreeg woensdag haar cijferlijst van school door.

"Ik heb goed nieuws, want ik weet nu eigenlijk al dat ik geslaagd ben", klonk het vol trots. ‘’Ik mag voor het centraal examen geschiedenis een 1 halen en ik denk dat mijn naam opschrijven nog wel lukt, haha.’’

Op social media durft ze haar blijdschap nog niet te delen. ‘’Ik vind het zo sneu voor mijn klasgenootjes die er nog wel vol voor moeten gaan. Maar ik heb al wel de vlag hier buiten uitgehangen."

Herkansing voor Yentel
De spanning was deze morgen ook om te snijden in de huiskamer van Yentel Dutour Geerling (17) uit Breda. Zij kon tussen één en twee uur 's middags gebeld worden met slecht nieuws en zou een appje krijgen wanneer de vlag wél uit kon. Na twintig zenuwslopende minuten ging haar telefoon en toen wist ze het eigenlijk al: een herkansing. Ze miste net één tiende punt op haar gemiddelde om te slagen. Heel zuur, maar met goede hoop om alsnog te slagen, volgens haar mentor.


Ondertussen is ook vwo-mentor Rob Souwen van het Markenhage in Breda druk aan het bellen. "Ik hoefde gelukkig maar één leerling slecht nieuws te brengen, nu bel ik alle leerlingen om te vertellen dat ze geslaagd zijn", vertelt hij met een grote glimlach. Dat bellen is voor mentoren bijna net zo spannend, maar levert vaak ook hele bijzondere momenten op. "Het is vooral heel leuk om leerlingen die verwachten te zakken, goed nieuws te kunnen geven."

Uitgelaten leerlingen
Een paar uur later vult de aula zich met uitgelaten leerlingen. Zowel meiden als jongens vliegen elkaar in de armen en er wordt flink gejuicht. Sommigen hadden het dan ook echt niet aan zien komen. "Ik dacht echt dat ik gezakt zou zijn", vertelt een jongen nog trillend op zijn benen. Eén ding is zeker, iedereen heeft zin in een feestje. "Ik heb al een biertje op met mijn ouders, maar vanavond ga ik nog eens goed stappen!"

Vlag massaal uitgehangen
Ook in de rest van Brabant wordt de vlag massaal uitgehangen. Frans Bauer is apetrots, want zoon Christiaan heeft z'n diploma binnen, met prachtige cijfers.

fransbauer

Onze Christiaan is geslaagd !!!! Voor VWO ben zo ongelofelijk trots!!! Met prachtige cijfers!!! Wat een mooie mijlpaal!!Meer over dit onderwerp:
EINDEXAMENS