Lichtende nachtwolken hingen boven Brabant en jullie maakten prachtige FOTO'S

EINDHOVEN - Boven Brabant waren woensdagnacht 'lichtende nachtwolken' te zien. Die wolken hangen hoger dan gewone wolken en weerkaatsen na zonsondergang nog zonlicht. Dat leverde mooie plaatjes op. Die stuurden jullie dan ook massaal naar ons op.

Joop Mutter constateerde dat ook boven Oirschot de lichtende nachtwolken te zien waren. Aan Omroep Brabant vertelt hij donderdagochtend dat hij het prachtige verschijnsel zeker de moeite waard vindt om voor wakker te blijven.

Sterker nog, om geen last te hebben van het licht van bebouwing om hem heen, ging hij gewapend met een camera en statief tegenover zijn huis zitten: "Ik was erop voorbereid dat ze zouden komen, want dat is vaker zo rond deze tijd van het jaar. Als het dan helder is, heb je grote kans om ze te zien. Dus dan kun je beter wakker blijven en pas daarna gaan slapen."

Het natuurverschijnsel gefotografeerd boven Oirschot. (Foto: Joop Mutter)

Sprookjesachtige ijskristallen
Mutter heeft zich verdiept in het verschijnsel. Zo weet hij dat de wolken te zien zijn rond middernacht, als de zon onder de horizon is. Op zo'n 80 kilometer hoogte gebeurt er dan van alles in het buitenste laagje van de dampkring. "Daar zijn in dit jaargetijde ook heel veel stofdeeltjes van meteorietenregens aanwezig. En als er dan voldoende vocht bij is, gaan die deeltjes aanvriezen en vormen ze ijskristallen."

De wolken met ijskristallen worden dan aan de onderkant belicht door zon en zien er daardoor sprookjesachtig uit "Alsof je met een hele grote schijnwerper tegen de wolken schijnt.

De bijzondere wolken boven Kaatsheuvel. (Foto: Glenn Aoys)


Glenn Aoys was op een examenfeestje geweest en kwam iets na middernacht thuis. Toen spotte hij de lichtende nachtwolken. Hij pakte de fiets en reed naar de Zuid-Hollandse Dijk in Kaatsheuvel om ze vast te leggen.

Lichtende nachtwolken boven Beek en Donk. (Foto: Thijs van Uden)

Thijs van Uden was ook getuige van het natuurverschijnsel. Hij zag de lichtende nachtwolken hangen boven Beek en Donk.

Ook op social media regende het mooie weerplaatjes.

carolina_iske

🌿Noctilucent clouds🌿
Wauw.... Dit prachtige natuurverschijnsel zie je dan tijdens de laatste ronde naar buiten met de honden😍#gottalovenature #naturenerd
.
.
☁️☀️Lichtende nachtwolken☀️☁️
Lichtende nachtwolken zijn flinterdunne wolkenbanden die aan het begin van de zomer op meer dan tachtig kilometer hoogte in de dampkring zichtbaar worden.

Ze ontstaan boven Scandinavië en wij kunnen ze in zomernachten vanuit Nederland zien omdat deze hoge wolken door de middernachtzon worden beschenen terwijl wij er in het donker naar staan te kijken.

Van tevoren valt niet te voorspellen wanneer de lichtende nachtwolken te zien zijn.
Ze worden zo nu en dan zichtbaar als zilverwitte golvende draadachtige structuren boven de noordelijke nachthemel.

De oorsprong van de lichtende nachtwolken is nog een raadsel.
Wel is bekend dat ze pas honderdvijftig jaar geleden voor het eerst werden waargenomen, na de reusachtige uitbarsting van de vulkaan Krakatoa.

De laatste jaren worden de lichtende nachtwolken steeds vaker waargenomen en het vermoeden bestaat dat fijnstof van menselijke oorsprong de vorming van lichtende nachtwolken op gang brengt.
De grootste kans om deze sprookjesachtig mooie wolken ’s nachts te zien is in de periode van 20 juni tot 15 juli.
.
.
.
.
#lichtendenachtwolken #noorderlicht #natuur #noctilucentclouds #natuurverschijnsel #happyvibes #outdoorpeople #adventures #beautifulnature #gooutside #dogwalk #wanderlust #naturelover #wanderer #brabant #onsbrabant #wandelen #natureconnection #naturelovers #adventure #enjoynature #naturephotography #unplug #slowlife #the_mirror_of_our_souls
Meer over dit onderwerp:
LICHTENDE NACHTWOLKEN