Lichtende nachtwolken hingen boven Brabant en jullie maakten prachtige FOTO'S - Omroep Brabant

Lichtende nachtwolken hingen boven Brabant en jullie maakten prachtige FOTO'S

13 juni 2019 om 08:40
nl
Boven Brabant waren woensdagnacht 'lichtende nachtwolken' te zien. Die wolken hangen hoger dan gewone wolken en weerkaatsen na zonsondergang nog zonlicht. Dat leverde mooie plaatjes op. Die stuurden jullie dan ook massaal naar ons op.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Joop Mutter constateerde dat ook boven Oirschot de lichtende nachtwolken te zien waren. Aan Omroep Brabant vertelt hij donderdagochtend dat hij het prachtige verschijnsel zeker de moeite waard vindt om voor wakker te blijven.

Sterker nog, om geen last te hebben van het licht van bebouwing om hem heen, ging hij gewapend met een camera en statief tegenover zijn huis zitten: "Ik was erop voorbereid dat ze zouden komen, want dat is vaker zo rond deze tijd van het jaar. Als het dan helder is, heb je grote kans om ze te zien. Dus dan kun je beter wakker blijven en pas daarna gaan slapen."

Sprookjesachtige ijskristallen
Mutter heeft zich verdiept in het verschijnsel. Zo weet hij dat de wolken te zien zijn rond middernacht, als de zon onder de horizon is. Op zo'n 80 kilometer hoogte gebeurt er dan van alles in het buitenste laagje van de dampkring. "Daar zijn in dit jaargetijde ook heel veel stofdeeltjes van meteorietenregens aanwezig. En als er dan voldoende vocht bij is, gaan die deeltjes aanvriezen en vormen ze ijskristallen."

De wolken met ijskristallen worden dan aan de onderkant belicht door zon en zien er daardoor sprookjesachtig uit "Alsof je met een hele grote schijnwerper tegen de wolken schijnt.


Glenn Aoys was op een examenfeestje geweest en kwam iets na middernacht thuis. Toen spotte hij de lichtende nachtwolken. Hij pakte de fiets en reed naar de Zuid-Hollandse Dijk in Kaatsheuvel om ze vast te leggen.

Thijs van Uden was ook getuige van het natuurverschijnsel. Hij zag de lichtende nachtwolken hangen boven Beek en Donk.

Ook op social media regende het mooie weerplaatjes.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.