Bosch Parade donderdagavond live te zien op Omroep Brabant

14 juni 2019 om 14:04
Het kunstwerk van Erik Vink in het water in de Citadel van Den Bosch.
Het kunstwerk van Erik Vink in het water in de Citadel van Den Bosch.
De Bosch Parade 2019 gaat donderdagavond in première. Het is inmiddels de achtste keer dat kunstenaars een drijvend kunstwerk bouwen voor de sprookjesachtige stoet die in het avondlicht over de Bossche wateren vaart. Omroep Brabant zendt de Bosch Parade rechtstreeks uit op tv en online vanaf 20.15 uur.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

Ze zullen wel eens met hun ogen knipperen in Den Bosch. In de weken voor de Bosch Parade drijft er in de stad weer van alles in het water. Bijna dertig kunstenaars die maanden hebben gebouwd aan hun kunstwerken, staan toe te kijken op de oever. De spanning is van hun gezicht af te lezen. Blijft het drijven? Doet 't wat het moet doen?

Voor het eerst één verhaal
Voor het eerst heeft de hele parade van ongeveer een uur één gezamenlijk verhaal. De Bosch Parade 2019 gaat over de eeuwige strijd tussen de gevestigde belangen, het establishment, en de nieuwelingen die dingen anders aan willen pakken. Die laatste groep heet in de Bosch Parade 'de ongenode gasten'.

Het verhaal wordt verteld in veertien hoofdstukjes, telkens gebaseerd op een varend kunstwerk. "Zeg maar een stripverhaal in veertien plaatjes", zegt Miesjel van Gerwen, de artistieke leider van de Bosch Parade.

Wachten op privacy instellingen...

Uitschuifbare toren
De Bossche kunstenaar Erik Vink oefende afgelopen week al met zijn varende kunstwerk bij de Citadel. Zijn schip heeft een uitschuifbare toren van zeven meter hoog. In de stoet is die toren het kostbaarste bezit van de gevestigde orde. De ongenode gasten varen er omheen in kleine bootjes en proberen het kunstwerk van Vink te enteren.

"Vet spektakel", noemt Vink het. Hij heeft zijn toren op een halve betonnen bal gezet, een opzettelijk wankele basis waardoor de toren - en de mensen die er tijdens de gevechten in klimmen - forse zwiepers kunnen maken.

Jeroen Boschjaar
De Bosch Parade was een van de evenementen waarmee Den Bosch in de afgelopen jaren naar het Jeroen Boschjaar (2016) toeleefde. De gemeente besloot het evenement ook ná het Boschjaar overeind te houden en legt er elk jaar een ton bij. De Parade komt nu om het jaar terug. De twee ton van de gemeente is ongeveer de helft van de begroting. Verder drijft het evenement op sponsors en bijdragen van fondsen.

Wachten op privacy instellingen...

De organisatie schat dat er zo'n 25.000 mensen komen kijken. Voor het eerst is er dit jaar een tribune waar toeschouwers een kaartje voor kunnen kopen maar op andere plekjes aan het water is de Bosch Parade even goed te zien.

Wachten op privacy instellingen...

 

Dit filmpje (met beelden van Omroep Brabant) trok een paar jaar geleden over de hele wereld miljoenen kijkers via de sociale media. Het speelde een belangrijke rol in de discussies na het Jeroen Boschjaar of de Bosch Parade ook in de toekomst een vast plekje op de Bossche agenda moest krijgen.

Wachten op privacy instellingen...