Politie: 'Geweld bij arrestatie 17-jarig meisje was proportioneel'

13 juni 2019 om 17:59
nl
De politieagent die half mei een 17-jarig meisje aanhield in Kaatsheuvel en daarbij zijn wapenstok gebruikte, gebruikte niet te veel geweld. De politie noemt zijn handelen 'proportioneel'. Dat zegt de politie na het bekijken van de beelden. Ook meldt de politie dat de agent het geweld volgens de regels heeft gemeld via een geweldrapportage.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Website GeenStijl publiceerde woensdagavond beelden van de arrestatie. Daarop is te zien hoe de agent zijn wapenstok gebruikt als hij probeert het meisje te arresteren.

Voorafgaand aan de aanhouding had de politie de auto met de vrouw en het meisje aan de kant gezet omdat ze geen gordel droegen. Het meisje begon daarop direct de agent uit te schelden. Daarop besloot hij haar aan te houden voor belediging.

Toetsing
De politie mag in principe geweld gebruiken, bijvoorbeeld als een arrestant zich verzet. Maar een agent moet dit wel melden naderhand. Vervolgens wordt dat geweld getoetst, zoals ook bij de arrestatie van het 17-jarige meisje.

De hulpofficier van justitie praat met de betreffende agent en beslist wat er daarna gebeurt. Als een arrestant bijvoorbeeld overlijdt of als de agent een vuurwapen heeft gebruikt, kan er aangifte worden gedaan of verder onderzoek plaatsvinden.

Als de hulpofficier aanleiding ziet om het toegepaste geweld verder te laten onderzoeken, dan wordt er een geweldregistratie opgemaakt. Deze registratie wordt doorgezet naar het sectorhoofd. Hij kan nog zelf onderzoek doen of extra ondersteuning inschakelen. Op basis daarvan geeft hij een advies aan de politiechef. Daarna gaat het dossier voor advies naar de Commissie Geweldsaanwending.

Eindoordeel
Die commissie heeft leden van binnen en buiten de politie en heeft de taak om het voorval te toetsen op professionaliteit: voldeed het toegepaste geweld aan de wettelijke eisen en aan de eisen van vakmanschap?

De politiechef geeft met behulp van die adviezen zijn eindoordeel over het gebruikte geweld en de betrokken politieagent wordt op de hoogte gebracht van dit eindoordeel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.