Video

Wandelend langs de Zuiderwaterlinie: elf Brabantse steden die verdedigd werden door water

15 juni 2019 om 19:00
nl
Water is al eeuwen onze vijand, maar zeker ook onze vriend. Door de eeuwen heen bouwden we waterlinies en gebruikten we het water om ons tegen aanvallen te verdedigen. De langste, oudste en meest gebruikte waterlinie van Nederland is de Zuiderwaterlinie, dwars door Brabant. Komende weken kan je van dichtbij zien en leren hoe die waterlinie werkte. Van 19 tot en met 29 juni wandel je met Expeditie Zuiderwaterlinie namelijk door alle elf vestingsteden.
Profielfoto van Jessica Ranselaar
Geschreven door
Jessica Ranselaar

De routes voeren je langs 450 jaar Brabantse militaire historie. De Zuiderwaterlinie kreeg aan het eind van de middeleeuwen haar contouren. In de loop der jaren kwamen er verdedigingswerken bij en werden de eerste verstevigd. Tot en met de Koude Oorlog bleef de Zuiderwaterlinie van belang voor de verdediging van Brabant.

Samen afsluiten
Op woensdag 19 juni start de eerste etappe van Expeditie Zuiderwaterlinie in Bergen op Zoom. Tenminste als je voor de 20 kilometer-versie kiest. Er is iedere dag ook een kortere route. Dan loop je een afstand van ongeveer 10 kilometer. Deze route loop je in een groep met een gids. Welke afstand je ook doet, iedereen is na afloop welkom op de dagafsluiting. De ene keer zingen de wandelaars samen liedjes, de ander keer is er een dansvoorstelling.

Welke je wil
De elfde en laatste etappe, op zaterdag 29 juni, voert naar Grave. Die dag kan je kiezen voor een extra lange route. Als je wil, loop je 40 kilometer. Zeker een mooie optie als dit de enige dag is dat je meeloopt. Je hoeft namelijk niet alle dagen mee te doen. Je mag ook een aantal of zelfs maar één route wandelen. Jij bepaalt welke je wil lopen. Meedoen aan Expeditie Zuiderwaterlinie is gratis maar je moet je wel inschrijven.

Harde of zachte ‘g’
Tijdens het wandelen kom je tot de ontdekking dat de Zuiderwaterlinie niet alleen belangrijk militair erfgoed is maar dat het ook een culturele grens is. Natuurlijk tussen noord en zuid, tussen rooms-katholiek en protestant én tussen de harde en de zachte ‘g’. Presentator Björn van der Doelen laat in een gloednieuwe serie de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie zien. Hij stuit zo op prachtige verhalen, soms over die verschillen maar vooral over samenwerking om Brabant te verdedigen. Zondag 7 juli is de eerste aflevering te zien bij Omroep Brabant.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!