Bekendste spandoek Oranje (‘Vortum’) mag stadion niet in, maar Arold is niet voor één gat te vangen

16 juni 2019 om 21:20
Hét bekendste Oranje-spandoek.
Hét bekendste Oranje-spandoek.
Het rood-wit-blauwe spandoek met het opschrift ‘Vortum’ en de wedstrijden van het Nederlands elftal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar ook ter wereld Oranje op het veld verschijnt, is het spandoek ‘Vortum’ aan supportersvak geknoopt.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Behalve zaterdagmiddag want Arold Arts uit Vortum-Mullem, de maker van het spandoek, moest zijn ‘creativiteit’ achterlaten bij de ingang van het stadion in Valenciennes waar de OranjeLeeuwinnen tegen Kameroen voetbalden. Het doek was volgens de suppoosten groter dan de toegestane afmetingen.

‘Vor’ en ‘tum’
Arts: “Ik had me toch aan de voorschriften gehouden. Ik was echt boos. Bovendien liep ik al de hele dag met die doeken te sjouwen. En dan kun je moeilijk gaan doen, maar dan kom je misschien het stadion helemaal niet in” Dus leverde de hij zijn twee doeken in. “De doeken waren twee bij één meter. Op de ene helft stond ‘Vor’ en op de andere helft ‘tum’.”

De teleurstelling was groot, maar Arold is niet voor één gat te vangen. “Ik had nog een kleinere versie bij en die heb ik nog opgehangen. Het is ook nog op tv in beeld gekomen."

Margraten
Tijdens het Europees Kampioenschap in 1988 knoopte Arts voor de eerste keer een Vortum-spandoek aan het hek. “Wij zagen een spandoek van Margraten hangen en dachten: ‘Dat kunnen wij met ons dorp van 700 inwoners ook.” Sindsdien reizen Arold en het spandoek al meer dan dertig jaar met de wedstrijden van Oranje mee.

Overigens kreeg Arold na afloop van de wedstrijd in Valenciennes zijn spandoek keurig terug. En belangrijker: ‘Vortum’ is donderdag ook te bewonderen in Reims waar de Oranjevrouwen aantreden tegen Canada. Waarschijnlijk is het doek wel een maatje kleiner.

 

Wachten op privacy instellingen...