'Provincie heeft te weinig aandacht voor verkeersveiligheid'

19 juni 2019 om 17:05
nl
De provincie Brabant heeft te weinig plannen in het coalitieakkoord om de verkeersveiligheid te vergroten. Dat schrijft de ANWB in een brief aan het provinciebestuur. De ANWB vindt onder andere dat er meer handhaving moet komen en dat de provinciale wegen veiliger moeten worden.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Een doel in het nationale Strategisch Plan Verkeersveiligheid is nul verkeersdoden in 2050. De provincie steunt dat plan, maar besteedt er volgens de ANWB te weinig aandacht aan in het akkoord.

“De verkeersveiligheid, dat is voor ons het belangrijkste onderwerp. Meer nog dan bereikbaarheid. Er is op nationaal niveau een akkoord gesloten. Daarin wordt gezegd dat de verkeersveiligheid beter moet en dat we in 2050 richting nul doden moeten. Dat is een trendbreuk, want het aantal slachtoffers wordt nu alleen maar hoger. Maar die trendbreuk zie je helemaal niet terug in het akkoord. De komende maanden moeten er echt eerste stappen worden gezet”, zegt Rob Gremmen van de ANWB.

Volgens gedeputeerde Renze Bergsma zet de provincie juist wel heel erg in op verkeersveiligheid en minder dodelijke slachtoffers. "Het is afschuwelijk om te constateren dat ondanks onze inzet is er een negatieve trend. Dus wij gaan hier zeker meer aan doen", aldus de gedeputeerde.

60 km/u
De provinciale wegen veiliger te krijgen kan volgens de ANWB door bijvoorbeeld bomen langs de wegen te kappen en herplanten of de maximale snelheid te verlagen naar 60 kilometer per uur. "We kijken per weg wat veilig is en wat er nodig is voor een weg. Bomen zijn belangrijk, maar Brabanders belangrijker", aldus Bergsma. "We gaan het van geval tot geval bekijken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.