Video

Help je tuin de hittegolf door: hoe overleven je planten de aankomende hittegolf?

21 juni 2019 om 21:00
nl
Heerlijk, die tropische temperaturen op komst. Maar je tuin is er minder blij mee. En als je je planten in leven wilt houden, zal je toch aan de bak moeten. Hovenier Martijn Rekkers vertelt je precies wat je moet doen zodat jouw tuin ongeschonden uit de hittegolf komt.
Geschreven door

Planten vaker en meer water geven
Ja, het is een open deur intrappen, maar water is nu eenmaal het allerbelangrijkste dat er is. “Of het nu over je gazon gaat, je planten of je moestuin: water is nummer één”, vertelt Rekkers. "Geef je planten daarom twee keer per dag water: in de morgen voordat de zon op komt en in de avond als de zon weer onder gaat. Ook moet je je planten vaker water geven. Geef je normaal vijf liter? Geef dan nu acht liter.”

Lees verder na de video

Let op bij jonge aanplant
“Jonge planten lijden meer onder de hitte dan oude planten. Als je bijvoorbeeld nieuwe grasmatten hebt uitgerold, is twee keer per dag sproeien niet genoeg. Eigenlijk zou je in het begin continu moeten sproeien.”

Ga je shoppen? Houd dan rekening met je plantenkeus
Volgens Rekkers kun je het best rekening houden met droogte als je je planten hierop aanpast. Hij geeft dan ook het advies om planten aan te schaffen met vet, vleesachtig blad. “Denk aan cactussen, die hebben bijna geen water nodig”, zegt Rekkers. “Het is natuurlijk niet zo mooi als heel je tuin vol staat met cactussen, maar sedums zijn een goed, mooi alternatief.”

Geef potplanten een afdakje
We smeren onszelf netjes in met zonnebrandcrème, maar ook je plant kan verbranden. En aangezien daar geen crèmepje voor uitgevonden is, kun je je geliefde plantjes het best onder een afdakje of parasol zetten. “Het ziet er misschien dom uit, een plant onder een parasol. Maar het werkt wel”, vertelt Rekkers.

Vergeet niet te ontspannen
Het is belangrijk om je tuin te onderhouden, maar van het warme weer moet ook genoten worden. Sloof je dus niet té veel uit en maak vooral gebruik van die tuinstoel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.