Miljoenenfraude met mest, eis van vier jaar cel tegen hoofdverdachte uit Lierop

20 juni 2019 om 23:05
nl
Tegen zeven verdachten van mestfraude zijn donderdag bij de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen geëist. De hoofdverdachte, een man van 48 uit Lierop, hoorde de hoogste straf, vier jaar, tegen zich eisen. Zes anderen krijgen als het aan justitie ligt een celstraf van achttien maanden opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De verdachten faciliteerden volgens justitie vermoedelijk tientallen boeren om te frauderen met mest. Het zou gaan om 'bijna honderd miljoen kilo mest die tussen 2010 en 2014 is weggepoetst'. Hiermee zou een bedrag van ongeveer 15 miljoen euro gemoeid zijn.

De zes medeverdachten zijn familieleden en medewerkers van het bedrijf van de hoofdverdachte. Justitie verwijt de zeven 'het overtreden van de mestregels, het witwassen van zwarte mest in georganiseerd verband en het plegen van valsheid in geschrifte'.

Onderzoek NVWA
Uit onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komt volgens het Openbaar Ministerie een beeld naar voren van een groep verdachten die 'omwille van productie en geld verdienen het niet zo nauw nemen met de mestregels'.

LEES OOK: Mesthandelaren in gemeente Someren verdacht van miljoenenfraude

Op de zitting werd aangekondigd dat de verdachten het vermoedelijk crimineel verdiende geld moeten terugbetalen. De zitting gaat vrijdag en volgende week verder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.