Video

Piet (92) is een van de laatste Indië-veteranen: 'Zolang ik geen oorlogsfilms kijk, gaat het wel'

21 juni 2019 om 21:30
nl
De jaarlijkse Veteranendag wordt 29 juni gevierd, maar in de gemeente Meijerijstad werden vrijdag al veteranen in het zonnetje gezet. Piet van Oorschot uit Schijndel (92) was een van de kransleggers bij het bevrijdingsmonument aan de Rooiseweg in Schijndel. Ooit stonden ze daar met meer dan honderd Indië-veteranen, maar van hen zijn er nu nog maar vier over.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Piet mag dan de 90 gepasseerd zijn, hij zit echt nog niet achter de geraniums. Zo is hij kort geleden begonnen met vrijwilligerswerk bij een zorgboerderij. Vanwege al zijn vrijwilligerswerk kreeg hij al een lintje uitgereikt Van alle insignes op zijn colbertje is hij daar het meest trots op. "Dat was zo'n grote verrassing!"

Geluk
Toch zitten er op het jasje ook andere onderscheidingen die heel wat betekenen, zoals het Draaginsigne Gewonden. Die kreeg hij omdat hij gewond raakte in Nederlands-Indië. "Ik heb heel veel geluk gehad. Eigenlijk is er iemand anders gestorven in mijn plaats", vertelt Van Oorschot.

"We gingen op patrouille en op het laatste moment meldde een jongen zich om vrijwillig mee te gaan. Hij zat op mijn plaats en ik ging achterin. We reden daarna op een bom met als gevolg dat hij overleed en nog iemand anders. Ik had 23 scherven in mijn lichaam zitten, maar ik heb toch heel veel geluk gehad," Echt veel heeft de oud-strijder er naar eigen zeggen niet aan overgehouden. "Zolang ik geen oorlogsfilms kijk, gaat het wel. Anders komt het allemaal terug."

Vrijdag bezocht Van Oorschot de veteranenherdenking in Schijndel. Er zijn nog maar vier mensen die in Nederlands-Indië hebben gevochten. Dat voelt niet heel fijn. "Het begon ooit met feestjes, mensen die 25 jaar getrouwd waren. Nu zijn het alleen nog maar begrafenissen. We hebben er al heel wat weggebracht. Het is niet fijn om iedereen om je heen weg te zien vallen."

Maar toch kijkt Van Oorschot uit naar Veteranendag: "Het is toch fijn om weer samen te komen en terug te denken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.