Video

Teteringen kwam samen en gaf 100 eenzame ouderen een mooie avond

23 juni 2019 om 19:40
nl
Omdat er in het dorpje Teteringen eigenlijk niks gebeurt, bedachten vier inwoners een dorpsmaaltijd. Een maaltijd geserveerd door jongeren aan eenzame ouderen. "Heel veel ouderen zitten letterlijk achter de geraniums. We hebben lang nagedacht over hoe we daar iets aan konden doen. En dat is een dorpsmaaltijd geworden", aldus Gijs van Hooijdonk van de organisatie.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

"Veel wordt er inderdaad niet georganiseerd in Teteringen, maar in plaats van klagen, zijn we zelf iets gaan organiseren", aldus Van Hooijdonk. "We wilden iets terugdoen voor het dorp. We wilden drie generaties aan tafel krijgen, de ouderen, de ouders en de jongeren."

Dorpsmaaltijd
Er werden 100 eenzame ouderen uitgenodigd voor de dorpsmaaltijd. Andere mensen konden tegen betaling aanschuiven en zo boden ze eenzame ouderen een maaltijd aan. De jongeren uit het dorp serveerden het eten.

Wachten op privacy instellingen...

Het was nog niet zo makkelijk om de geïsoleerde ouderen te vinden. Daarom kreeg de organisatie hulp van huisartsen en de Zonnebloem. Een van de ouderen is Ineke Musketiers. Ze 83 jaar en woont al lang alleen. “De dagen zien er veel hetzelfde uit”, vertelt Musketiers. “Als ik om zes uur uur beneden kom en de hele dag niemand zie, dan duren de dagen best lang.”

Ook de 85-jarige Cees Schaffels voelt zich wel eens eenzaam. “Ik heb een sjoelclubje opgericht. We komen iedere vrijdag samen”, vertelt hij. “Maar ’s avonds voel ik me wel eens alleen.”

Oplossing
De organisatie weet natuurlijk dat het probleem van de eenzaamheid niet wordt opgelost met een etentje. "Maar het kan wel een stapje zijn", aldus van Hooijdonk. "We proberen ze zo neer te zetten dat ze bij ander mensen zitten die ze niet kennen. En wie weet, laten we het hopen!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.