Alle 268.000 stadspassen gemeente Eindhoven worden vernietigd: gevoelige info op pasjes

EINDHOVEN - De stadspassen van de gemeente Eindhoven zijn in strijd met de privacywet. De passen zullen daarom allemaal vernietigd en vervangen worden. Kosten: ruim 800.000 euro.

De pasjes worden van 2020 tot 2022 vervangen. Het gaat volgens Studio040 om 268.000 stuks. Er staat gevoelige info op de passen, zoals iemands volledige naam en geboortedatum. Op oude stadspassen staat ook het burgerservicenummer (BSN). Dit is verboden sinds de AVG-wetgeving, die een jaar geleden werd ingevoerd. Mensen kunnen bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen met de pas.

Voor afval en sporten
Zowel Eindhovenaren als mensen van buiten de stad hebben de 268.000 pasjes in hun bezit. Inwoners hebben de stadspas nodig bij de milieustraat en voor de ondergrondse afvalcontainers. Daarnaast kunnen mensen de pas gebruiken om te parkeren en voordeliger te sporten.

Het college van B en W wil het eerste jaar alle passen vervangen waar een BSN op staat. Het jaar daarop zijn de exemplaren aan de beurt waar geen BSN op staat, maar waarop dat wel zichtbaar wordt als het pasje wordt uitgelezen via een chip.

De gemeenteraad van Eindhoven buigt zich volgende week over het plan. Het staat opgenomen in de Kadernota, waarin de financiële plannen van de gemeente Eindhoven staan. Die wordt dan besproken.

Meer over dit onderwerp:
EINDHOVEN STADSPASSEN PRIVACYWET AVG