'Zelfmoordmiddelen' niet langer te koop voor particulieren

27 juni 2019 om 08:34
nl
Fabrikanten en winkels verkopen niet langer chemische producten die kunnen worden gebruikt om zelfmoord te plegen aan particulieren. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft hierover afspraken gemaakt met fabrikanten en leveranciers.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De minister kwam in actie toen vorig jaar bleek dat informatie rondging over een 'zelfmoordpoeder'. Het ging om een gemakkelijk verkrijgbaar conserveringsmiddel. Onder meer Coöperatie Laatste Wil wees haar achterban de weg naar dit middel.

De minister beloofde dat hij ging kijken wat hij zou kunnen doen om de verspreiding van zulke stoffen tegen te gaan.

Ximena (19) gebruikte zelfmoordpoeder
De 19-jarige Ximena uit Veghel maakte in februari vorig jaar een einde aan haar leven met het bewuste middel. Haar zelfmoord leidde tot maatschappelijke en politieke ophef. Ximena had het middel volgens haar ouders veel te makkelijk kunnen kopen. Ze eisten een verbod.

Uit onderzoek van Omroep Brabant bleek dat het kinderlijk eenvoudig was om aan het goedje te komen.

Gedragscode
Fabrikanten, groothandelaars, winkeliers, webshops, bijwerkingeninstituut Lareb in Den Bosch en 113 Zelfmoordpreventie hebben nu een gedragscode opgesteld. Hierin staat hoe ze omgaan met middelen die mensen kunnen gebruiken om een einde aan hun leven te maken. Ze gaan de verkoop van deze stoffen in de gaten houden. Ook houden ze de namen van de middelen zoveel mogelijk geheim, om mensen niet op ideeën te brengen.

Mensen lijken afgelopen jaar wel vaker naar chemische stoffen te grijpen om een einde te maken aan hun leven. Zo klopten hulpverleners een kleine twintig keer aan bij het kenniscentrum voor vergiftigingen met een patiënt die zo'n middel opzettelijk had ingenomen. Eerder gebeurde dat maar een enkele keer per jaar. Van de patiënten overleefde overigens het merendeel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.