Afzien op de weg: file op A16 bij Zonzeel op tweede plaats in file top tien, A58 derde

EINDHOVEN - De A16 tussen knooppunt Zonzeel en Dordrecht is gestegen naar de tweede plaats in de ANWB-file top tien van ochtendspitsen in het eerste halfjaar van 2019. In 2018 bezette dit stuk weg nog de zesde plaats in deze lijst. Alleen op de A1 tussen Voorthuizen en Amersfoort was het tijdens de eerste zes maanden van dit jaar nog drukker. De A58 tussen Moergestel en Oirschot - vorig jaar nog de nummer twee in deze file top tien - staat op plaats drie.

De A2 tussen Budel en Valkenswaard is blijven staan op de achtste plaats in de top tien van ochtendspitsen. De A67 van Someren naar Geldrop is gezakt naar de negende plaats.

Avondspits
In de top tien van de avondspitsen bezet de A27 tussen Lexmond en Werkendam de eerste plaats, net als vorig jaar. Op plaats acht in deze lijst staat de A58 tussen Moergestel en Oirschot en de A58 bij Tilburg bezet plaats tien.

In de file top tien van N-wegen vinden we twee Brabantse wegen terug: de N279 van Beek en Donk naar Veghel - op plaats zeven - en de N65 van Helvoirt naar Vught op plaats tien.

Volgens de ANWB laten de filecijfers van alle A- en N-wegen zien dat de fileproblemen zich in steeds meer regio’s voordoen.

Achttien procent toename
De filezwaarte - de lengte van de file vermenigvuldigd met de duur - is de afgelopen zes maanden met vijf procent gegroeid in vergelijking met het eerste halfjaar in 2018. Vooral overdag moest het verkeer rekening houden met veel meer vertraging dan vorig jaar. De filezwaarte nam overdag toe met achttien procent. Tijdens de ochtend- en avondspits bleef de groei beperkt tot respectievelijk vijf en drie procent.

Meer over dit onderwerp:
VERKEER FILES A16 KNOOPPUNT ZONZEEL A58