Oud-international José van Hoof was graag later geboren: 'Dan had ik bij Barcelona gevoetbald'

30 juni 2019 om 13:49
nl
Natuurlijk was ze graag in deze tijd voetballer geweest. “Dan had ik bij Barcelona gevoetbald.” Daarvan is oud-international José van Hoof (66) uit Helmond overtuigd. Zelf speelde ze tussen 1971 en 1986 in Oranje. Toen vrouwenvoetbal veel minder populair was dan nu. José en haar collega’s trainden destijds drie keer per week in Zeist. Allemaal in hun eigen tenue. En lunch en drinken namen ze zelf mee.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

“We konden douchen en weer naar huis”, vertelt Van Hoof zondag in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant. Dit een dag na de wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen tegen Italië waarin Oranje zich plaatste voor de halve finale van het WK voetbal.

De eerste helft keek Van Hoof met ‘gekromde tenen’, zo vertelt ze. “Ik had er een paar gemaakt”, zegt ze ook. In haar tijd werd de voetbalster uit Helmond dan ook de Johan Cruijff van het vrouwenvoetbal genoemd. “Ik was spits, snel en scoorde veel. En ik had technisch en tactisch inzicht”, verklaart ze die bijnaam.

Veel plezier, maar geen geld
Haar voetbalcarrière heeft haar uiteindelijk veel plezier, maar geen geld opgeleverd. Dat laatste is nu voor de OranjeLeeuwinnen wel anders. "Ze spelen allemaal in het buitenland." Een ontwikkeling waar Van Hoof een kanttekening bij zet.

Dat alle goede speelsters meteen naar het buitenland gaan, zorgt er volgens haar voor dat de Nederlandse Eredivisie voor vrouwen achterblijft. “Die stelt niet veel voor. En daar moet iets aan veranderen”, zegt ze stellig.

'Nu doorpakken'
De oud-international hoopt dat het huidige succes van de OranjeLeeuwinnen tot verandering zal leiden. “Nu doorpakken”, is haar advies aan Nederlandse Eredivisieclubs. “Geef de profs een ton minder en steek dat geld in de dames.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.