Reddingsbrigade waarschuwt voor temperatuurverschillen in zwemplassen: 'Kan wel 10 graden schelen'

30 juni 2019 om 16:03
nl
De Reddingsbrigade waarschuwt voor de grote temperatuurverschillen in zwemplassen in onze provincie. “Het water kan in de diepere gedeeltes een stuk kouder zijn. Hierdoor kan je lichaam verkrampen of een schrikreactie krijgen en dit kan weer leiden tot verdrinking”, vertelt Nicky Smits van de Reddingsbrigade Uden.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Zaterdag ging het mis toen een Poolse man van 19 verdronk in zwemplas Hemelrijk bij Volkel. Het is overigens niet duidelijk wat de oorzaak van zijn verdrinkingsdood is. Maar dat het fout kan lopen, als je te snel in kouder water terechtkomt, ziet de Reddingsbrigade helaas maar al te vaak.

Tekort aan zuurstof
Het koude water kan tot verkramping leiden door nog openstaande haarvaatjes in je lichaam. “Als je in de zon gaat liggen, gaan je haarvaatjes openstaan om de warmte kwijt te kunnen”, legt hij uit. “Zodra je dan in het koude water komt, dan sluiten je haarvaatjes in één keer. Hierdoor krijgen je spieren een tekort aan zuurstof en dan kan je kramp krijgen.”

 

Het lukt je dan niet om verder te zwemmen. “Zo’n verkramping is heel pijnlijk. Je kan dan niet meer bewegen en je bent echt overgeleverd aan het water”, zegt hij.

10 graden verschil
Dat het water koud kan zijn, merk je niet meteen. “Aan de kant is het water lekker warm, want dat is opgewarmd door de zon. Maar dieper is het water minder opgewarmd. Het verschil in temperatuur kan wel tien graden zijn”, vertelt hij.

Bij alle plassen dieper dan vijf meter, voel je ongeveer een meter onder het wateroppervlakte dat het snel kouder wordt. Plassen die in het midden (erg) diep zijn, zijn onder meer: de Galderse Meren bij Breda, Het Zand bij Alphen, Het Blauwe Meer bij Loon op Zand, de Kraaijenbergse Plassen in het land van Cuijk, Hemelrijk bij Volkel en de Kuilen bij Langenboom.

Tips als je gaat zwemmen in een plas:

  • Kijk of er toezicht is en waar deze is
  • Ga nooit alleen zwemmen
  • Bereid je voor op de temperaturen
  • Als je in zee of in open water gaat zwemmen: kom niet in stromingen terecht
  • Wees altijd voorzichtig
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.