Inval bij Auto Corsten in Mariahout vanwege onderzoek naar btw-fraude

1 juli 2019 om 16:47
nl
De politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD hebben maandagochtend vijftien invallen gedaan bij vier autohandelaren en zes woningen. Dat gebeurde onder meer bij Auto Corsten in Mariahout. De politie kon niet zeggen of er bij meer Brabantse bedrijven invallen zijn gedaan.
Profielfoto van Youssef Zerrouk
Geschreven door
Youssef Zerrouk

De FIOD meldt dat dit gebeurde vanwege een groot onderzoek naar btw-fraude, mogelijk witwassen en valsheid in geschrifte bij de export van auto's. De fiscus is 21 miljoen euro aan btw misgelopen. Wat het aandeel van van het bedrijf in Mariahout is, is niet duidelijk.

'Ploffers'
De auto's die werden verkocht zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar niet bestaande autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Binnen Europa hoeft over dit bedrag geen btw betaald te worden. Het bedrijf aan de andere kant gaat niets betalen voor de auto en de wagen komt daar ook helemaal niet. Die 'papieren' bedrijven worden ook wel ‘ploffers’ of ‘missing traders’ genoemd.

In werkelijkheid brengen handelaren de auto naar Berlijn en dit staat niet op papier. De auto wordt verkocht aan particulieren en zij moeten over deze auto btw betalen. Dit geld stoppen de handelaren in hun zak en niemand weet ervan. Het is volgens de FIOD onduidelijk waarom het in Berlijn is.

Voor cash verkocht in buitenland
Het onderzoek richt zich op autohandelaren, die tweedehands leaseauto's hebben verkocht aan buitenlandse handelaren en zich lieten betalen met grote bedragen in contant geld. Er is beslag gelegd op meer dan vijfhonderd auto's, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. Er is niemand aangehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.