Eendjes massaal doodziek in Veghelse vijver: 'Verschrikkelijk om te zien hoe ze doodgaan'

1 juli 2019 om 15:22
nl
"Ik ben een echte dierenvriend en vind het verschrikkelijk om te zien hoe ze doodgaan. Sinds vrijdagochtend heb ik al veertien dode en bijna dode eenden uit de vijver geschept." Maartje van Schadewijk was ten einde raad. In de vijver aan de Kievietdonk, vlakbij haar huis in Veghel, legden eenden massaal het loodje. De gemeente laat maandag weten dat de oorzaak inmiddels is aangepakt.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Drie jaar geleden ving Maartje een baby-eendje op uit de vijver aan de Kievietdonk. "Bob hebben we haar genoemd. Ja, het is een vrouwtje, maar dat wisten we nog niet meteen. Ze waggelt nog steeds heel vaak naar ons huis en had nu haar derde nestje kleintjes."

Op de bank doodgegaan
Maartje kijkt regelmatig hoe het gaat met 'haar' eend. Vrijdag viel het haar op dat een van de kleintjes van Bob ernstig verzwakt was. "Het kon niet meer zelf de kant opkomen. Ik heb het uit de vijver gepakt en mee naar binnen genomen. Het heeft een paar uur bij mij op de bank gelegen en is toen doodgegaan. En daarna lagen er twee andere. En zo gaat het maar door." Uiteindelijk leek het erop dat Bob van haar omvangrijke nestje nog maar één gezond kuikentje bij zich had.

Toen bleek dat er meer aan de hand was dan één ziek eendje, belde Maartje de dierenambulance. "Die stond binnen een kwartier op de stoep. Maar toen ik ze de tweede keer belde, verwezen ze naar de gemeente."

Verlamd
De manier waarop de eendjes zonder hulp aan hun einde komen, raakt Maartje diep. "Ze krijgen verlammingsverschijnselen en kunnen alleen nog maar een beetje met hun vleugels flapperen. Dan gaan ze kopje onder en verdrinken ze." Maartje probeerde van alles, zo deed ze ook melding bij de brandweer. Maar ook die verwees naar de gemeente.

Tekst gaat verder onder de Facebookpost

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad reageerde zondagavond persoonlijk onder de post die Maartje op Facebook plaatste. 'Ik heb de berichten gelezen en contact gehad met wethouder. Morgenvroeg wordt bekeken of en wat we kunnen doen.'

Maandag laat de gemeente weten dat ze samen met het waterschap een onderzoek heeft ingesteld. De toevoer van het water vanuit een aangrenzende sloot bleek verstopt te zijn. Die verstopping is verholpen, waardoor het water weer vrij kan instromen. De waterstand is volgens de gemeente alweer bijna op het normale niveau.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.