Monica wint internationale hondenfotowedstrijd: 'Ineens gaven die pups elkaar een kus'

RIJEN - Monica van der Maden (39) uit Rijen heeft de internationale fotowedstrijd van The Kennel Club gewonnen. Wat het extra bijzonder maakt: ze is de eerste die de prijs twee keer op een rij wint.

“Vorig jaar won ik in de categorie oude honden. Dat was echt geweldig." Ze twijfelde of ze dit jaar ook weer mee wilde doen, maar uiteindelijk stuurde ze toch vijf foto's op. Toen ze een paar weken geleden gebeld werd door een nummer uit Engeland, dacht ze: het zal toch niet. Maar het bleek wel zo te zijn: dit jaar gaat ze er met drie prijzen vandoor.

“Het is echt geweldig. In drie categorieën heb ik gewonnen: puppy’s, spelende honden en oude honden." De prijs van dit jaar is extra bijzonder. "Ik ben de eerste fotograaf die twee jaar achter elkaar heeft gewonnen.”

Juiste timing
Bij foto's draait het vaak om de juiste timing en dat is ook te zien op haar foto's van de twee puppy's. “Dat was echt het juiste moment. Ik had een idee in mijn hoofd om twee of drie puppy’s uit het zelfde nest bij elkaar te hebben op de foto. Met de fokker zijn we naar het winkelcentrum gereden om daar aan de slag te gaan."

Toen ze uiteindelijk klaar waren en koffie zaten te drinken, zag ze opeens de perfecte plek. “Ik ben half in een plantenbak gaan liggen (haha) om de juiste hoek te pakken. De fokker lag naast de pup.” Dan is het vooral wachten op het juiste moment. “De pups waren van links naar rechts aan het kijken en opeens gaven ze elkaar een kus. Dat was het juiste moment.”

De prijzen betekenen veel voor Monica. “Mijn foto’s zijn gekeurd door professionals, dat voelt als een hele eer. Ik heb hier namelijk geen opleiding voor gedaan.”

Blijvende herinnering
Ze begon met fotograferen na de dood van haar eerste hond Noa. “Hij is overleden aan ouderdom en daarna kwam ik erachter dat ik bijna geen foto’s van hem had. Daar had ik zo'n spijt van dat ik meteen een camera heb gekocht om foto’s te maken van mijn andere hond.” Die foto’s plaatste ze online, waarop de verzoekjes van anderen binnenstroomden.

“Op een gegeven moment ben ik gevraagd om foto’s op hondenshows te maken en zo is het balletje gaan rollen.” Monica begon haar eigen fotostudio Monoa Photography.

Met haar werk wil ze hondeneigenaren een blijvende herinnering geven. “Ik weet zelf wat een hond kan betekenen voor je. Het is mooi als je een foto en daarmee een blijvende herinnering hebt.” Zelf weet ze vaak precies om welke foto dat gaat. “Ik heb het als fotograaf goed gedaan als de eigenaar emotioneel of stil wordt van mijn foto. Dan weet ik: dit is de foto waar ze naar op zoek zijn. Dat ik dat aan hen kan geven, dat maakt mij gelukkig.”

De kans is groot dat Monica volgend jaar ook weer meedoet aan de wedstrijd. “Ik heb hele leuke ideeën. De komende maanden zit ik veel in het buitenland voor werk. Die foto’s wil ik zeker gebruiken.”

Derde plaats
Monica is niet de enige winnaar uit Rijen. Lotte van Alderen komt uit hetzelfde dorp en won in de categorie Puppy de derde plaats met een foto van pup Noah. De fotograaf is enorm enthousiast over het behalen van de derde plek met deze foto. De tweede plaats ging naar een fotograaf uit Brazilië.

foscofotografie

DOG PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2019⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3rd place winner Puppy's category⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
WHAAAA! I'm so excited!! I achieved a 3rd place with this picture of the beautiful pup Noah in the category puppy at the international dog photographer of the year contest 2019! This is the biggest competition worldwide in the category dog photography and i'm so happy and grateful of achieving this award! 🤗⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
At the end of may I received the news from The Kennel Club UK and finally I can tell it to all of you! The picture is exposed in the Kennel Club art gallery and I will travel to London to be at the ceremony with all the other award winners in October this year. 😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
-----------⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
WHAAA! Hoe gaaf is dit!? Met deze foto van de prachtige Noah heb ik een derde plaats behaald in de categorie Puppy bij de grootste hondenfotografie wedstrijd ter wereld!! 🤗 Ik ben zo super blij en dankbaar dat ik deze award heb mogen behalen! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Eind mei ontving ik bericht vanuit The Kennel Club UK in Engeland met dit nieuws en eindelijk mag ik dit ook met jullie delen! 😀 De foto is vanaf vandaag te bezichtigen in de Kennel Club Art Gallery en in Oktober zal ik afreizen naar Londen om de award op te gaan halen tijdens de speciale uitreiking! 😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
--------- ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#labradorretriever #labradorsofinstagram #retrieversofinstagram #kennelclub #canonnederland #hond #hund #hound #nature #tierfotografie #petportrait #dogwithajob #dogfeature #hundefotografie #hondenfotografie #dogphotographeroftheyear #big_shotz #tier_fotos #thekennelclubuk #excellentdogs #doglovers #focussed #petportrait #retrievingdog #dogsofholland #zoomnl #labradorpuppy #hundeportrait #labradore #awardwinning