Video

Wat bezielt je? 330 kilometer rennen in zes dagen tijd: 'Gewoon gaan lopen en niet meer stoppen'

3 juli 2019 om 20:00
nl
Ultratrail-rennen: honderden kilometers rennen door de natuur. Chris van Beem uit Geldrop heeft er zijn werk van gemaakt. Hij loopt niet alleen veel, hij organiseert ook 'trailruns' in Nederland en heeft plannen om dat ook over de grens te gaan doen. Tien jaar geleden begon hij met zijn hobby. Volgens Chris is het een 'eitje' om aan deze sport te beginnen. 'Gewoon gaan lopen en niet meer stoppen.'
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

En dan kun je bijvoorbeeld meedoen aan de Tor des Géants, een ultrarun in Italië, waar 800 mensen uit 80 landen aan meedoen. Die tocht is zelfs zo populair dat er geloot moet worden om deel te mogen nemen. Er zijn elk jaar zo'n 2500 inschrijvingen. Chris gaat hem dit jaar voor de derde keer lopen. Om te trainen voor zo'n afstand heeft Chris zo zijn eigen manieren. Zo stelt hij zich bijvoorbeeld ten doel 1000 kilometer te lopen in één maand.

Mooie momenten
"Ik hou heel erg van buiten zijn en van het creëren van mogelijkheden. Tijdens zo'n extreme loop kom je situaties tegen die je nooit eerder hebt meegemaakt en waar je je maar deels op kunt voorbereiden. Maar het komt altijd goed. Het blijkt dat je die situaties toch doorkomt. En daarmee maak je zulke mooie dingen mee."

Met een dromerige blik in zijn ogen vertelt Chris: "Je bent moe. Je bent al uren, dagen onderweg en je staat bijna op de top van de berg, je kunt niet meer en je kijkt omhoog. En ineens is er geen omhoog meer: je bent er. En dan komt de zon ook nog op."

De tekst gaat verder onder de video.

 

Gewoon beginnen
Een aantal jaar geleden begon Chris een website, inmiddels is dat een trailrunning community geworden waar de renners elkaar vinden. Er zijn wel typische eigenschappen van ultratrail-runners te benoemen, denkt Chris:: "Het mensen die zich niet bezighouden met dingen die ze toch niet kunnen veranderen. Het zijn solisten. En het zijn liefhebbers van de natuur."

Chris raadt het iedereen aan. "Het enige wat je moet doen voor deze sport, is het gewoon proberen. "Zo heb ik het gedaan. Ik begon gewoon en ik ben eigenlijk nooit gestopt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.