Video

Vriendin en ex-teamlid trots op Jackie Groenen na doelpunt op WK: 'Hier heeft ze van gedroomd'

4 juli 2019 om 22:17
nl
“Jackie was altijd al heel opvallend toen ze als kind bij V.V. Riel speelde.” Milou Graafmans, die vroeger bij de amateurvereniging in het team zat bij Groenen, is enorm trots op de speelster die Nederland woensdag naar de finale van het WK vrouwenvoetbal schoot. “Van zo’n doelpunt heeft ze altijd al gedroomd.”
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Als klein meisje speelde Groenen samen met twee andere meisjes in het jongensteam van V.V. Riel. De jongensteams waar ze tegen moesten spelen, namen de meiden nooit zo serieus. “De jongens lachten ons altijd uit omdat we meisjes waren. Maar toen we begonnen met spelen, hield het lachen al snel op”, vertelt Milou.

“Jackie was technisch heel sterk en deed allerlei trucjes bij de tegenstander. Het talent zat er al vroeg in”, gaat ze verder. “Dat de OranjeLeeuwinnen gisteren met haar doelpunt de finale hebben bereikt, is geweldig om te zien.”

8,5 miljoen dollar van FIFA
Ook V.V. Riel spint garen bij het succes van Jackie. Wereldvoetbalbond FIFA wil het vrouwenvoetbal stimuleren en verdeelt daarom 8,5 miljoen dollar over alle voetbalclubs waar één of meerdere speelsters van het WK zijn opgeleid.

Per speelster ontvangt de club van de FIFA ongeveer 450 dollar, omgerekend zo’n 400 euro. Het aantal dagen dat een speelster meedoet met het WK, wordt uiteindelijk vermenigvuldigd met die 450 dollar. Hoe langer de speelster bij de club heeft gespeeld en hoe verder de OranjeLeeuwinnen komen op het WK, hoe meer geld de club ontvangt. Goed nieuws voor V.V. Riel dus, want dat betekent dat de club binnenkort een paar duizend euro op de bankrekening bij mag schrijven.

Ook voetbalclubs SV Valkenswaard en Olympia’18 in Boxmeer, waar Daniëlle van de Donk en Kika van Es ooit zijn begonnen, mogen binnenkort van FIFA een paar duizend euro verwachten. Olympia’18 krijgt zelfs extra veel geld, omdat ook Lieke Martens daar is opgeleid.

'Leuke bijkomstigheid'
Voorzitter Herman Stroucken van V.V. Riel spreekt van een ‘leuke bijkomstigheid’. “Doordat we nu door zijn naar de finale van het WK, verdienen we stilletjes aan geld. Jackie doet zo hele goede zaken, en niet alleen voor de natie”, zegt Stroucken. Met het geld dat de club straks krijgt, zou de voorzitter graag een aanbetaling willen doen voor een kunstgrasveld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.