Botulisme in haven Oudenbosch: tien dode eenden gevonden

5 juli 2019 om 16:37
nl
In het water van de haven in Oudenbosch is botulisme vastgesteld. Aangeraden wordt om contact met het water te vermijden.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Woensdagmiddag werden er tien dode eenden gevonden bij de haven, vertelt havenmeester Jan Lodder aan Omroep Brabant. Donderdag bleek dat ze aan botulisme zijn overleden.

Diezelfde avond nog zijn er borden geplaatst. "Wij waarschuwen iedereen die in de haven komt dat ze niet moeten gaan zwemmen en contact met dieren moeten vermijden."

Besmettelijk
Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Ook wordt advies gegeven om huisdieren niet in het water te laten zwemmen om besmetting en verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Verschijnselen kunnen ontstaan na twee uur tot acht dagen na besmetting. De ziekte begint met misselijkheid, overgeven, moeheid, duizeligheid, algehele zwakte, een droge mond en buikklachten. Daarna kunnen verschijnselen optreden zoals dubbelzien, wazig zien, slecht kunnen verdragen van licht, moeite met spreken en het slap worden van de arm- en beenspieren (slappe verlamming).

Geen immuniteit
Er is meestal geen koorts. Er kunnen ademhalingsproblemen optreden. Patiënten kunnen in korte tijd aan de ziekte overlijden.

Er bestaat geen immuniteit tegen botulisme. Mensen kunnen de ziekte meerdere malen oplopen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!