Ambulanceverpleegkundige ontsnapt aan de dood: belager moet worden opgenomen

9 juli 2019 om 14:50
nl
Een ambulanceverpleegkundige is vorig jaar december in Heeze ontsnapt aan de dood. Een man uit het dorp was hem te lijf gegaan met een mes. Volgens de rechtbank in Den Bosch was er sprake van een poging tot doodslag. De man verkeerde tijdens het incident in een psychose en is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Om die reden hoeft de inwoner van Heeze niet de cel in. Hij wordt wel voor een jaar opgenomen in een psychiatrische instelling. Ook moet hij de ziekenbroeder een schadevergoeding van 5000 euro betalen en 3300 euro overmaken voor een nieuwe ruit van de ambulance.

Hij had die met een schoenenrek uit het huis kapot geslagen. Datzelfde rek had het slachtoffer even hiervoor nodig om te voorkomen dat de man hem met een mes in borst of buik kon steken.

Uitgegleden
De ambulanceverpleegkundige was op een melding vanuit een huis in Heeze afgekomen. Hij werd binnengelaten door een vrouw. De man, die nu veroordeeld is, was ook in het huis. Plotseling rende de man naar de keuken en pakte hij een mes.

De verpleegkundige en de chauffeur van de ziekenwagen wilden er vandoor gaan, maar een van de twee had de pech dat hij uitgleed. Daarop begon de man op hem in steken. Het slachtoffer verdedigde zichzelf met het schoenenrek en werd door zijn collega weggetrokken.

Gevaar blijft bestaan
Uit onderzoek van een psychiater en een psycholoog bleek dat de inwoner van Heeze lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, opgelopen door een trauma in zijn jeugd. Tijdens het incident was hij in een andere wereld en had hij zichzelf niet meer onder controle. Omdat er een reële vrees bestaat dat de man ook in de toekomst gevaarlijk is voor anderen, besloot de rechter hem een behandeling in plaats van een celstraf op te leggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.