Video

Vogelrevalidatiecentrum Zundert overweegt opnamestop: 'Het is sappelen'

12 juli 2019 om 08:46
nl
Het is topdrukte bij het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Per week worden er nu tussen de 400 en 500 vogels, eekhoorns, egels, konijnen en vleermuizen gebracht. De 150 vrijwilligers proberen alle dieren op te lappen met de bedoeling om ze weer vrij te laten in de natuur. Sinds het wegvallen van de provinciale subsidie in 2017 moet het centrum met donaties en sponsoring de eindjes aan elkaar knopen. "Het is sappelen", zegt oprichter Charles Brosens. Door de financiële onzekerheid is een opnamestop voor hulp aan dieren niet uitgesloten.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Het revalidatiecentrum is volledig afhankelijk van giften. Brosens: "Dus bij de jaarlijkse begroting kom je 50 tot 60.000 euro tekort en hoop je maar dat mensen zullen doneren."

Onzekerheid
Naast de vrijwilligers werken bij het Vogelrevalidatiecentrum ook vier betaalde krachten. En het is elk jaar maar de vraag of ze zijn te veroorloven. "Het is een onzekere factor voor de betaalde krachten die je nodig hebt om de kwaliteit te kunnen garanderen. Je hebt heel veel vrijwilligers die allemaal komen helpen, maar voor een goede coördinatie en professionaliteit heb je ook betaalde krachten nodig", aldus Brosens.

Het centrum bestaat sinds 1980 en vangt nu jaarlijks zo'n 6000 kleine dieren - voornamelijk vogels - op. Vooral in het voorjaar en in de zomer is het topdrukte. Maar volgens de oprichter wordt de financiële ondersteuning door de provincie hard gemist. Er bestaat zelfs een kans dat niet alle aangeboden dieren geholpen kunnen worden. Dat zou kunnen leiden tot opnamestop.

Naar de kloten
"Als wij niet meer die kwaliteit kunnen leveren, dan zullen we tegen mensen moeten zeggen 'sorry, we zitten vol'. Dan is de deur dicht", zegt Brosens. "Willen we kwaliteit handhaven dan moet je in ieder geval zorgen dat de dieren die gebracht worden ook de zorg krijgen die ze verdienen. Dan moet je ze niet aan de andere kant dood laten gaan. Dan verlies je ook je vrijwilligers en gaat het centrum naar de kloten."

Subsidie
Brosens vindt dat de provincie Brabant haar verantwoordelijkheid moet nemen: "Het is een verantwoordelijkheid die de overheid heeft naar de natuur. Want iedereen heeft het over duurzaamheid, maar duurzaamheid is ook de zorgplicht naar de dieren die je hebt rondvliegen en -lopen. Een oplossing zou kunnen zijn dat de provincie de dierenopvangcentra in Zundert en Someren elk een structurele subsidie van 60.000 euro geeft. Daarmee kun je minimaal één gekwalificeerde kracht aannemen, die zorgt dat alles in goede banen geleid wordt."

Samen met het bijna voltooide centrum in Someren gaat Brosens een notitie aanbieden aan het nieuwe provinciebestuur waarin wordt gevraagd om financiële steun.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.