Video

Hondenpoepzakjes, stiften en sinaasappelschillen: we spoelen de gekste dingen door de wc [VIDEO]

12 juli 2019 om 21:00
nl
‘’Het grootste probleem dat we hebben zijn vochtige doekjes. Mensen gooien ze in het toilet, maar ze verteren niet." Voor het programma Natuurrijk van Omroep Brabant bezocht Maud Hawinkels de waterzuivering van Aarle-Rixtel om te bekijken welke weg ons rioolwater aflegt. Daar zag ze met eigen ogen wat Brabanders allemaal doorspoelen.
Profielfoto van Nynke Cuperus
Geschreven door

Tientallen rioolwaterzuiveringsinstallaties in Brabant reinigen ons rioolwater. Vervolgens stroomt het schone water terug de natuur in. Rechtstreeks uit het riool komt het water van zo’n 300.000 inwoners de waterzuivering in Aarle-Rixtel binnen. Daar zit een grote kelder waar het rioolwater wordt opgevangen. Met vier pompen wordt het water naar boven gepompt. Als eerste wordt het grove materiaal uit het water gezeefd.

Vochtige doekjes groot probleem
Tijdens het zeven worden veel dingen aangetroffen die niet in het riool horen. Maud ziet bijvoorbeeld een stift, sinaasappelschillen en hondenpoepzakjes. ‘Zo zie je maar wat voor grof materiaal we allemaal aantreffen’, vertelt technoloog Robert Kras.

 

Hogere kosten door ons doorspoelgedrag
Door dingen door het riool te spoelen die daar niet horen, gaan de waterzuiveringsinstallaties slechter werken. Daarmee worden de kosten voor het zuiveren van afvalwater hoger, meldt Waterschap Aa en Maas. Wanneer je het riool dus gebruikt waarvoor het bedoelt is, werk je mee aan het zo laag mogelijk houden van de kosten. Wil je weten wat je wel en niet door het riool kan spoelen? Kijk dan hier.

Uitzending Natuurrijk
Natuurrijk wordt elke zaterdag om 18.00 uur uitgezonden op Omroep Brabant televisie. Maud Hawinkels reist langs de mooiste plekjes van onze provincie en ontmoet bijzondere mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.