Bezorgrobot AH brengt de lunch op de High Tech Campus

15 juli 2019 om 15:03
nl
Voor de gewone klant van Nederlands grootste supermarkt is het voorlopig nog toekomstmuziek, maar op de High Tech Campus in Eindhoven kan je de komende weken je eten laten bezorgen door een robot van Albert Heijn. Het gaat om een proef, die twee weken duurt.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Klanten doen hun bestellingen via een app. De boodschappen worden dan in de bezorgrobot geladen, die ze komt brengen. Het enig wat je zelf nog moet doen is even naar buiten lopen. De robot is in Zwitserland ontwikkeld en heet Aitonomi. AH heeft voor een test op de Hight Tech Campus gekozen omdat dat privéterrein is. Daar gelden dus niet de regels van de openbare weg.

Nog lang niet zover
De robot rijdt een snelheid van acht kilometer per uur. De robot vindt zijn weg via een virtuele plattegrond en sensoren voorkomen dat hij ergens tegenaan botst.

Bedrijven over de hele wereld experimenteren met bezorgrobots. Albert Heijn wil daarbij niet achterblijven en experimenteren. Het bedrijf benadrukt dat het nog lang niet zover is dat de robot de openbare weg opgaat en boodschappen gaat bezorgen bij klanten. Maar AH sluit niet uit dat de robot ooit boodschappen aan huis gaat bezorgen.

Wachten op privacy instellingen...

Langzaam
De robot trekt veel bekijks op de High Tech Campus. De reacties zijn verschillend. De meesten vinden het wel iets voor de toekomst. Anderen zeggen dat ze toch liever naar de winkel blijven gaan. Wat vooral ook opvalt: de robot is nog langzaam.

Thorsten is van het Zwitsers-Duitse bedrijf dat de robot ontwikkelde. Hij denkt dat die binnen twee jaar kan worden ingezet op plekken als de campus. Momenteel wordt hij wereldwijd getest. Thorsten zegt dat de robot zeker nog sneller zal worden in de toekomst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.