Overheid, onderwijs en bedrijfsleven pompen 130 miljoen in regio Midden- en West-Brabant

15 juli 2019 om 17:06
nl
Het rijk gaat met de provincie Noord-Brabant, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven in totaal 130 miljoen investeren in het midden- en kleinbedrijf in Midden- en West-Brabant.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Met het geld kan dit gebied in de zogeheten Regio Deal versneld beginnen met zeventien vernieuwende projecten op het gebied van de maakindustrie, onderhoud- en de logistieke sector.

Minder lege vrachtwagens
Een van de projecten die in aanmerking komen, is Datascience voor Logistieke Innovatie (DALI) in samenwerking met de Breda University of Applied Science (BUAS). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om minder gereden kilometers over de weg met zo min mogelijk halflege vrachtwagens.

Het Plantbased LAB in het voormalige Suikerlab in Bergen op Zoom wordt de broedplaats voor samenwerkingen gericht op de sector agrofood. Het project ‘MakerSpace’ in Tilburg wordt de centrale plek voor bedrijven voor de ontwikkeling van circulaire producten (hergebruik) en innovaties op het gebied van textielrecycling.

10 miljoen van ministerie
Minister Carola Schouten liet maandag aan de Kamer weten 10 miljoen euro toe te voegen aan de 120 miljoen die het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, provincie en lokale overheden in Midden- en West-Brabant al beschikbaar stelden.

Eind 2018 was al bekend dat de regio Midden- en West-Brabant voor de deal in aanmerking zou komen. Eerder dat jaar werd Zuidoost-Brabant al 'getrakteerd'.

LEES OOK: Jorritsma tevreden met erkenning voor Brainport: 'Ik krijg van Sinterklaas ook niet alles'

Vuist maken
Theo Weterings, regiovoorzitter Midden-Brabant en burgemeester van Tilburg, is blij met de deal voor zijn regio: “Wij hebben een belangrijke en centrale positie in het logistieke netwerk in Europa, vooral tussen Rotterdam en Antwerpen. Onze kracht is de maakindustrie, de innovatieve bedrijvigheid zoals in de Tilburgse Spoorzone en de voorsprong die we hebben als onderdeel van de kennis-as van Brabant.”

Samen een vuist maken om de concurrentie met grote economische regio’s in Noordwest Europa aan te gaan. Dat stelt ook Boaz Adank, voorzitter commissie van advies Economie Regio West-Brabant en wethouder van Breda. “We hebben een duidelijk doel voor ogen: internationaal koploper zijn in verantwoord produceren en distribueren."

LEES OOK: Distributiecentrum Decathlon komt naar Tilburg: 400 tot 500 nieuwe banen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.