Het slechtst bewaarde geheim is verklapt door de NAVO: er liggen kernwapens in Volkel

16 juli 2019 om 12:25
nl
Een gelekt document heeft een einde gemaakt aan het slechtst bewaarde staatsgeheim van Nederland. In het document, onlangs besproken in de parlementaire vergadering van de NAVO, staat zwart op wit dat er B61-kernbommen op vliegbasis Volkel opgeslagen liggen. Althans, totdat het aangepast werd.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Uit het document blijkt dat de Amerikanen zo’n 150 nucleaire wapens hebben ondergebracht bij de zes militaire basissen die in dit verband al jaren worden genoemd. Naast Volkel zijn dat Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië en Incirlik in Turkije.

Die informatie stond in ‘A new era for nuclear deterrence? Modernisation, arms control, and allied nuclear forces’. Dat document werd opgesteld door de rapporteur van het Defense and Security Committee (DSC) van het NAVO-parlement. Het dateert van 16 april 2019 en werd op 1 juni besproken tijdens de plenaire sessie van het parlement in de Slowaakse hoofdstad Bratislava.

De tekst gaat verder onder de foto.

Aanpassing
Saillant detail is dat op 11 juli een nieuwe versie van het document op de website van de NAVO verscheen, zo ontdekte de Vlaamse partij Groen, schrijft De Morgen. Daarin is het stuk waarin de bases feitelijk werden opgesomd, vervangen door aan andere tekst. Die meldt nu: ‘Vaak genoemde Europese bondgenoten met geschikte vliegtuigen zijn België, Duitsland, Italië, Nederland en Turkije.’

De tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Modernisering
Er wordt in binnen- en buitenland al jarenlang krampachtig gesteggeld over het al dan niet bestaan van de kernwapens. De B61 werd ontwikkeld in de jaren ’60 en de Verenigde Staten wil de bommen, ook die in Volkel, ophalen en moderniseren. De nieuwe generatie zou vanaf 2020 beschikbaar zijn en is compatibel met de F-35-gevechtsvliegtuigen. En ondanks tegenstand van politieke partijen en vredesactivisten lijkt Nederland vast te houden aan z’n kernwapentaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.