Mannetjes worden met geurstofje in de val gelokt, nieuwe stap in de strijd tegen processierupsen

16 juli 2019 om 16:45
nl
De gemeente Laarbeek geeft zich niet gewonnen als het gaat om de strijd tegen de eikenprocessierups. Laarbeek heeft op meerdere plekken zogeheten feromoonvallen opgehangen. Door deze vallen zouden er volgend voorjaar minder nesten van de eikenprocessierups moeten zijn.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Feromonen zijn geurstofjes die vaak onweerstaanbaar zijn voor het andere geslacht. In een feromoonval zit een stofje om mannelijke vlinders te lokken. Hoe meer mannelijke vlinders in zo'n val terechtkomen, hoe minder ze zich kunnen voortplanten. Hierdoor komen er dus ook minder eikenprocessierupsen. De vallen zijn recent geplaatst, omdat de rupsen nu ontpoppen tot vlinder.

Nestkastjes
Laarbeek pakt het probleem met de eikenprocessierups van meerdere kanten aan. Zo zijn afgelopen voorjaar 150 tot 200 nestkastjes voor mezen opgehangen. De koolmees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en deze voert de rups aan zijn jongen als de rups nog geen of amper brandharen heeft.

Daarnaast zijn er veel eiken in de gemeente bespoten met een biologisch middel, zodat de eikenprocessierups niet uitkomt. Laarbeek erkent dat dat niet de meest wenselijke oplossing is, omdat je daarmee ook andere nuttige insecten doodt.

Volgende stap
Voor het wegzuigen van nesten geldt volgens de gemeente dat het zeer arbeidsintensief en daardoor erg duur is. "De feromoonvallen zijn nu een volgende stap in de bestrijding van deze rupsen, omdat de mannetjesrupsen vanaf ongeveer half juli uitvliegen", schrijft de gemeente.

Omroep Brabant opende in juni een meldpunt bij waarop mensen konden aangeven waar ze overlast hadden van de eikenprocessierups. Dit leverde meer dan 9000 meldingen op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.