Gedeeltelijke maansverduistering te zien boven Brabant: 'De kleuren zijn heel mooi'

VINKEL - Er was dinsdagavond een gedeeltelijke maansverduistering te zien boven Brabant. Het natuurverschijnsel was vanaf een uur of tien waar te nemen. Urijan Poerink van Sterrenwacht Halley bij Vinkel kon zelf niet wachten op het moment.

Bij een maansverduistering wordt de maan bedekt door de schaduw van de aarde. “Geleidelijk trekt de schaduw van links naar rechts over de maan. Daarna wordt de maan heel donker en vervolgens komt deze terug”, legt Poerink uit.

Gedeeltelijk
Omdat het een gedeeltelijke maansverduistering is, gaat een deel van de maan niet door de zonsverduistering heen. “Niet de hele maan wordt verduisterd. Een deel van de maan gaat niet door die schaduw heen en daar schijnt gewoon zonlicht op.”

Mooie kleuren
Volgens de sterrenkundige komt dit verschijnsel wel vaker voor, maar de kleuren van de maan zouden heel bijzonder worden. “De kleuren zijn heel mooi. De maan kan donkerrood worden of oranje. Soms zie je de hele maan terwijl deze al verduisterd is. Je ziet de volle maan opkomen en daarna zie je hem verduisterd worden.”

Om tien uur dinsdagavond begon de verduistering en die zou tot zeker één uur te zien zijn. "Er is wel medewerking nodig van het weer. Als het weer dan goed valt is er genoeg te zien.”

 

De maansverduistering boven Den Bosch (Foto: Henk van Bers).
De maansverduistering boven Brabant (Foto: Kristel Verbakel).