Bedrijven voor tonnen opgelicht: OM eist vier jaar celstraf tegen 'hacker'

16 juli 2019 om 19:40
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdagmiddag vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk geëist tegen een 49-jarige hacker uit Boxtel. Hij zou twee bedrijven voor tonnen hebben opgelicht. De officier van justitie zei dat de man verantwoordelijk is voor een 'omvangrijke fraudezaak'.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Het OM wil ook dat de man de schade aan de bedrijven terugbetaalt, zo werd dinsdag duidelijk bij de rechtbank in Den Bosch.

Verdachte ontkent
De hacker was lang spoorloos. In juli 2018 werd hij opgepakt. De man ontkent dat hij iets te maken heeft met de hacks. Hij zegt dat Russische criminelen achter de fraude zitten en dat hij onder druk is gezet. De officier gelooft daar niets van. In het bewijs dat is verzameld, is niet te zien dat er nog iemand anders bij de fraude betrokken is.

Bankrekeningnummer aangepast
De man heeft volgens het OM tonnen buitgemaakt bij een e-mailhack van twee bedrijven. In de hack lukte het hem om in een e-mailcorrespondentie rond een grote zakendeal het bankrekeningnummer aan te passen. Hierdoor kreeg hij tonnen bijgeschreven toen de deal beklonken was.

De politie begon met onderzoek naar de fraude na een melding van een Belgisch bedrijf in 2015. Het bedrijf zou geen geld hebben ontvangen na een deal met een bedrijf uit Jordanië. De twee hadden een afspraak over een levering van vliegtuigonderdelen ter waarde van een half miljoen euro. Alles was in kannen en kruiken, maar het overgemaakte bedrag kwam nooit aan bij het Belgische bedrijf. De Jordaanse zakenpartner bleek 'op geraffineerde wijze' om de tuin te zijn geleid.

Cash geld
Onderzoek naar het verdwenen geld leidde naar een 47-jarige man uit Boxtel. Een groot deel van het bedrag bleek namelijk overgemaakt naar rekeningen op zijn naam.

Ook bleek dat bekenden van de man forse sommen geld op hun rekening kregen gestort, kort nadat het geld van de deal was verdwenen. Een groot deel van dat geld werd weer contant opgenomen en teruggegeven aan de hoofdverdachte. Het gaat om twintig mensen die allemaal worden verdacht van witwassen en die zijn verhoord.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.