Gedeeltelijke maansverduistering levert prachtige kleuren en fraaie FOTO'S op - Omroep Brabant

Gedeeltelijke maansverduistering levert prachtige kleuren en fraaie FOTO'S op

17 juli 2019 om 06:32
nl
Oranje, rood en wit. De maan nam dinsdagavond en nacht verschillende kleuren aan tijdens de gedeeltelijke maansverduistering. Veel Brabanders zagen het en pakten hun camera erbij. Dat leverde mooie plaatjes op.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Bij een gedeeltelijke maansverduistering lijkt het net of er een hap uit de maan is genomen. Een verduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en maan in komt te staan. De aarde houdt het zonlicht tegen en de maan belandt geheel of gedeeltelijk in de schaduw van de aarde.

Verloop
De maan kwam rond tien uur op. Op dat moment was de verduistering al ongeveer een uur aan de gang. Het hoogtepunt was rond half twaalf. Een paar uur later, om 02.20 uur, scheen de maan weer als normaal. De maan straalt zelf trouwens geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon.

Bekijk de foto's en lees verder.

Wachten op privacy instellingen...

De gedeeltelijke maansverduistering kwam op een bijzondere datum. Het was dinsdag precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins begonnen aan hun historische vlucht naar de maan. Ze werden op 16 juli 1969 gelanceerd. Een paar dagen later zetten Armstrong en Aldrin als eerste mensen hun voet op de maan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.