Bloemen en knuffels bij MH17-monument in Eindhoven, ook Oekraïners voelen de pijn

17 juli 2019 om 21:24
nl
Een groep Brabantse Oekraïners heeft woensdagavond, vijf jaar na de ramp met vlucht MH17, zonnebloemen en knuffels gelegd bij het MH17-monument bij de Vliegbasis Eindhoven. Een van de initiatiefnemers verloor zelf een collega bij de ramp.
Profielfoto van René van Hoof
Geschreven door
René van Hoof

De zonnebloemen zijn symbolisch, zegt Sergiy Bachynskyy. Hij komt uit Oekraïne, maar woont en werkt al achttien jaar in Best. De MH17 stortte neer bij zonnebloemvelden die zo karakteristiek zijn voor het landschap in Oost-Oekraïne. "Het doet nog steeds pijn bij ons. Het was oorlog in de Oekraïne en je kunt niet verwachten dat militairen een vliegtuig uit de lucht schieten."

Verdriet van dichtbij
Sergiy maakte het verdriet rond de vliegtuigramp ook van dichtbij mee. Een collega bij Philips in Best, waar hij werkt, ging met zijn gezin op vakantie naar Maleisië, maar kwam daar nooit aan. De groep Oekraïners die naar het monument bij de Vliegbasis Eindhoven is gekomen wil met de bloemen het verdriet over de ramp delen. In hun thuisland is het nog altijd oorlog en vallen bijna dagelijks slachtoffers.

Wachten op privacy instellingen...

Gevaarlijk
Anton Kotte, die het initiatief voor het monument bij de vliegbasis nam, is ook gekomen. Hij verloor bij de ramp zijn zoon en schoondochter en zijn zesjarige kleinkind.

Kotte zegt dat veel nabestaanden graag eens naar de plek willen waar vlucht MH17 is neergestort. "Oekraïne is voor ons altijd een beetje onbegaanbaar gebied gebleven. Wij hebben van nabestaanden keer op keer de vraag gehoord of ze naar de plek van de ramp kunnen. Maar het kan gewoon niet. Het is daar te gevaarlijk en er vallen nog dagelijks slachtoffers."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.