Henk vangt verdwaalde en verdwaasde duiven op in duivenhotel CentraalHok42

18 juli 2019 om 21:00
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Henk van CentraalHok42 vangt duiven op die verdwaald en verdwaasd zijn
1/2 Henk vangt duiven op die verdwaald en verdwaasd zijn
Als bij Henk de telefoon gaat (en die gaat vaak) neemt hij altijd op met hetzelfde riedeltje. “Met Henk van Wijnen, CentraalHok42.” De toevoeging CentraalHok42 is geen geheime code, maar betekent dat je belt met een opvanglocatie van de Nederlandse Postduivenorganisatie. Henk runt in Wijk en Aalburg zo'n 'hotel' voor duiven die tijdens een vlucht de weg zijn kwijt geraakt. In Brabant zijn er acht van die opvanglocaties, want heel veel duiven raken uit de koers.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Dat Brabant een belangrijke postduivenprovincie is, is ook op te maken uit het aantal Centrale Hokken. In Brabant zijn er acht verzamelhokken, over heel Nederland zijn dat er zevenentwintig.

Brabant is het epicentrum van zielige duiven. Bij Henk komen vooral duiven binnen, die worden gevonden in de regio Altena. “Mensen bellen me op om te zeggen dat ze een duif hebben gevonden of dat er al dagenlang een duif in de tuin zit. Die ga ik dan ophalen of ze komen hem hier brengen.”

Jonge duiven verdwalen het vaakst
Het gros dat wordt opgevangen zijn jonge duiven die verdwaald zijn tijdens een vlucht. “Ik voer dan het ringnummer in op de website van de Nederlandse Postduivenorganisatie. Op die manier weet een eigenaar, als hij een duif mist na een vlucht, waar hij eventueel terecht is gekomen. Ik breng duif en eigenaar weer met elkaar in contact, een soort bemiddelingsbureau voor duiven.”

Dit seizoen heeft Henk al meer dan tweehonderd verdwaalde duiven opgevangen. Op dit moment heeft hij rond de vijftig verdwaalde duiven in zijn hok zitten die weer verenigd ‘moeten’ worden met de eigenaar. “Deze komt uit België”, zegt Henk die naar een wit gevlekte duif wijst.

“De eigenaar heeft al gereageerd. De duif wordt binnenkort opgehaald met een koerier en weer teruggebracht naar België.” Als een eigenaar een duif laat ophalen met een koerier betekent dat wel iets. “Dat betekent hij het wel ziet zitten met die duif”, aldus Henk.

 

Kost en inwoning
Totdat de duiven weer worden opgehaald hebben Henk en de NPO (Nederlandse Postduivenorganisatie) wel een zorgplicht. “Nederlandse duiven moeten twaalf dagen worden verzorgd en buitenlandse duiven blijven maximaal vier weken in de kost.”

 

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...