'Al 90 euro kwijt en nog geen huis', Niels start petitie tegen kosten van websites voor huurwoningen

18 juli 2019 om 19:44
nl
Niels Aussems uit Waalwijk is een petitie gestart om de inschrijfkosten van websites waarop woningzoekenden huurhuizen zoeken te verlagen. Dit idee is zelf bij Niels ontstaan uit frustratie. “Ik sta acht jaar ingeschreven, ben ondertussen al negentig euro kwijt aan websites en heb nog geen zicht op een woning.”
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

Het is niet de eerste keer dat Niels een petitie start. Eerder dit jaar zette hij zich in tegen de hondenbelasting. “Ik ben nu deze petitie gestart om een signaal naar de politiek en woningcorporaties te geven. Ik vind dat het huidige woonruimte-verdeelsysteem op de schop moet. Want het is niet meer van deze tijd.”

Prijsverschillen
De eenmalige inschrijfkosten van huurwoningwebsites verschillen enorm in Brabant. Zo zijn websites voor huurwoningen in Breda volgens Niels het duurst, en betaal je in Eindhoven helemaal niets. Dan heb je ook nog eens te maken met verlengkosten. Woningzoekers moeten hun inschrijving vaak na een maand weer verlengen. Daar ben je dus veel geld aan kwijt.

De petitie van Niels is uit frustratie ontstaan. “Je moet steeds langer wachten door het tekort aan woningen. Er moeten 75.000 woningen bijgebouwd worden per jaar. Het is de vraag of de gemeenten en de woningcorporaties zich hieraan houden. Dat gaat allemaal heel lang duren."

Negentig euro
Bij Niels lopen de kosten zelf ook op. “Ik heb tot nu toe negentig euro betaald en ik maak nog steeds geen kans op een woning.” Het liefst gaat Niels in Waalwijk wonen waar hij geboren en getogen is, maar of dat gaat lukken is niet zeker.

De Waalwijker heeft een belangrijk plan met zijn petitie. “Dat er een landelijk zoekportaal gaat komen, maar dat er ook wat gedaan wordt aan de inschrijfkosten.”

Landelijke politiek
Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken ziet het plan van Niels wel zitten. “De minister juicht het idee voor een landelijke zoekwebsite toe", zegt Niels. "Wettelijk is het ook toegestaan, maar het is aan de woningcorporatie en gemeente om deze stap te lezen. Groen licht is er, nu is het aan de andere partijen om een stap te zetten.”

Kijk voor meer informatie over de petitie op: gratisinschrijvenwoning.petities.nl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.