Mesjes, schroeven, glas en asbest: pad in Vught volgegooid met bouwafval

19 juli 2019 om 17:50
nl
Stanleymesjes, badkameronderdelen, glas en schroeven: zomaar een greep uit het afval dat over het Cromvoirtsepad in Vught is gestrooid. Over het zandpad wordt één keer per jaar een laag zand met gebroken puin aangebracht zodat het water beter weg kan stromen. Sinds donderdag ligt het pad vol met bouwafval en plastic onderdelen. “Er is iets helemaal fout gegaan”, zegt Joël van Boxtel.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Joël woont aan het pad in Vught en schrok donderdagavond enorm toen hij zag wat er met de weg was gebeurd. “Ik zag schroeven van wel twintig centimeter lang liggen en er lag heel veel glas. Verder stak er onder meer een doucheputje half uit de grond en lagen er onderdelen van een wasbak”, zegt hij. “En het ergste vind ik nog dat er gebroken asbestplaten liggen.”

Joël vindt het ‘te gek voor woorden’: “Normaal gooien ze er zand over met gebroken puin over. Nu hebben ze er alleen maar gebroken puin en bouwmateriaal overheen gestrooid.”

Doos met afval naar gemeente
Toen Joël zag wat er allemaal op het pad lag, heeft hij een doos gepakt en is hij begonnen met het verzamelen van het bouwafval. Deze heeft hij meegenomen naar de gemeente Vught. “Toen ik ze liet zien wat er allemaal op het pad lag, zijn ze gaan kijken. Vervolgens hebben ze een wals laten komen zodat het afval in de grond verdween. Het glas hebben ze aan de kant gegooid.”

Ik durf niet meer met mijn hond over het pad te lopen.

Het Cromvoirtsepad is ruim een kilometer lang en wordt behalve door auto’s ook door fietsers gebruikt. Ook wandelen er regelmatig mensen over het pad, omdat het in een natuurgebied ligt. “Ik begrijp niet hoe ze dit hebben kunnen doen in een natuurgebied. Het is ontzettend slecht voor het milieu als het in de grond zit en daarbij zit het hier vol met wild zoals konijnen en fazanten”, zegt Joël.

'Speciale auto moeten regelen'
Joël durft niet meer met de hond over het pad te lopen, omdat hij bang is dat de hond bouwafval opeet. Verder heeft Joël een terreinwagen met speciale banden moeten regelen, omdat anders volgens hem de banden van zijn auto kapot gaan. “Ik heb gisteren zelfs de medicijnen van mijn buurmeisje naar haar moeten brengen, omdat mijn buurvrouw met haar auto ook niet meer durft te rijden.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er geen fout gemaakt. "Er was glasvezel aangelegd en nadien was het pand wat ingezakt. Dat hebben wij laten aanvullen met afval, zoals gebruikelijk."

'We moeten het asbestgevaar afzweren'
De gemeente laat weten de klacht serieus te nemen. "Het storten is volgens de regels gegaan zover wij kunnen zien, maar dat er puin tussen ligt is wel raar", zegt een woordvoerder. Vrijdag heeft de Omgevingsdienst een monster uit de grond genomen om de asbestdeeltjes te onderzoeken. "Het urgentste is om het asbestgevaar af te zweren. De Omgevingsdienst gaat nu onderzoeken of er risico is op meer asbest en of het een gevaar vormt voor de volksgezondheid."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!