Kruijswijk is altijd sterk in derde week van grote ronde: 'Maar ik droom nog niet van 't geel' - Omroep Brabant

Kruijswijk is altijd sterk in derde week van grote ronde: 'Maar ik droom nog niet van 't geel'

22 juli 2019 om 18:39
nl
Met zijn traditioneel sterke derde week in een grote ronde heeft Steven Kruijswijk een historische podiumplek in de Tour de France voor het grijpen. "Maar ik maak toch echt pas in Parijs de balans op", zei de Brabantse kopman van Team Jumbo-Visma maandag op de tweede rustdag in het achterland van Nîmes.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Kruijswijk vindt dat de strijd in de top van het klassement meer open is dan andere jaren, met zeker nog zes of zeven mannen die deze Ronde van Frankrijk kunnen winnen. De Nederlander bezet momenteel, met nog drie zware bergritten voor de boeg, de derde plaats in de rangschikking, achter Julian Alaphilippe en Geraint Thomas.

Weinig slechte dagen
"Ik heb een beetje een stempel gekregen van iemand die tijdens de slotfase van een etappekoers over drie weken op z’n best is. Mijn sterke punt is dat ik over het algemeen weinig slechte dagen meemaak", vervolgde Kruijswijk zijn verhaal. "Dat heb je nodig, wil je meedoen in een klassement. Je moet je dagen beperken waarop je minder bent, en toeslaan op dagen waarop anderen wel minder zijn. Dat heeft dan niet zozeer te maken met het feit dat ik dan beter ben, maar dat de concurrentie minder kan. Of dat stempel terecht is? Hmm, ja, vaak wordt er gezegd dat ik de eerste weken niet goed genoeg ben geweest. Dat is nu niet aan de orde: ik ben de eerste twee weken al sterk geweest, en bovendien, ik sta de hele Tour al in de top tien."

Superdag
Dromen van het geel doet hij niet. "Nee, nee, dat is niet het geval. De rit naar de Tourmalet was een superdag, ook hoe we als ploeg reden. Ik zelf eindigde als derde in de etappe. Dat was goed voor het vertrouwen. Alleen zag je dat de dag erna andere renners weer beter waren dan ik. Ik wil de komende dagen slechts proberen in de voor mij belangrijke ritten zo ver mogelijk van voren te eindigen. Je moet niet gaan dromen met nog een week te gaan."

Kleine verschillen
De kleine onderlinge verschillen in de top van het klassement vindt Kruijswijk mooi. "Het is leuker koersen in een wedstrijd die tot het einde spannend lijkt te blijven. Je kunt je niet focussen op bijvoorbeeld alleen Thibaut Pinot. Egan Bernal en Thomas. Die jongens doen allemaal mee, en dat maakt het leuk voor de derde week. In het verleden was het vaak met Team Sky en Froome zo gecontroleerd dat je weinig kon ondernemen."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.