Video

René kan en wil niet op vakantie omdat hij zijn fuchsia’s niet alleen durft te laten

23 juli 2019 om 11:30
nl
Al zeker vijftien jaar is fuchsialiefhebber René Leenhouts (63) uit Dussen niet meer op vakantie geweest. “Onze vakantie is hier in deze tuin.” In zijn tuin staat een omvangrijke fuchsiacollectie volop in bloei. De planten hebben zoveel verzorging nodig dat vakantie er jaar in, jaar uit er bij inschiet. “Geen vakantie, zelfs op mijn werk neem ik geen vakantie.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Leenhouts is dagelijks in touw om zijn planten op en top te verzorgen. “Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat ben je ermee bezig, niet continu maar ieder vrij uurtje gaat er wel in zitten.” Overigens geen straf voor de liefhebber, want hij geniet van het enorme oerwoud van bloemen in zijn tuin.

René laat ze niet meer alleen
Jaren geleden alweer is René voor het laatst op vakantie geweest. Iemand anders zou de planten verzorgen, maar dat pakte niet zo goed uit. “We hadden op de terugreis al een voorgevoel in de auto, helaas kwam dat gevoel uit. Heel wat bladeren lagen verdroogd op de grond. Dus ik laat ze niet meer alleen.”

Het meeste werk heeft Leenhouts in het plukken van de uitgebloeide bloemen. “Als je die uitgebloeide bloemknoppen laat zitten dan heeft de plant geen prikkels meer om nieuwe knoppen te maken, dus dat betekent de hele dag plukken.”

Tropische temperaturen en de fuchsia
Hoewelhij zijn planten, waaronder ook zeldzame soorten, tot in de puntjes verzorgt zijn er ook zorgen voor de komende dagen. Tropische temperaturen in combinatie met een brandende zon zijn niet goed voor de fuchsia's. “Dan verdrogen de bloemen aan de plant. Om een ramp te voorkomen hangt er een lichtdoorlatend doek over de hele tuin gespannen tegen de felle zon en tegen hagelbuien. Verder is het sproeien en sproeien.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.