Video

Vervoerd worden in een bus zonder chauffeur? Dat kan met zelfrijdend busje door Drimmelen

30 juli 2019 om 18:02
nl
In het havengebied van Drimmelen rijdt deze zomer een shuttlebusje rond dat je van punt A naar punt B brengt. Niks geks aan zou je zeggen, maar er mist één ding: een chauffeur. Vanaf 5 augustus kun je in het havengebied tien weken lang instappen in een zelfrijdend busje.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Het is een proef waar twee jaar lang aan is gewerkt. De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft dinsdag eindelijk groen licht gegeven.

'Veiligheid in gaten houden'
Het is de eerste keer in Nederland dat een zelfrijdend busje in ‘zo’n complexe omgeving’ met andere weggebruikers gaat rijden. “Bij zo’n project komt heel wat kijken en de veiligheid moet daarbij goed in de gaten worden gehouden”, laat de gemeente Drimmelen weten. Het duurde daarom even voordat de RDW een besluit kon nemen over de ontheffingsaanvraag.

De afgelopen maand reed het busje met een tijdelijke ontheffing al wel rond, maar dan zonder iemand erin. Zo kon het busje goed worden geprogrammeerd. Het busje is voorzien van tientallen sensoren en camera’s die ander verkeer registreren. Zo is de kans op ongelukken zo klein mogelijk gemaakt.

Innovatie
Snel gaat het busje niet, want hij gaat niet harder dan twintig kilometer per uur. Maximaal acht personen kunnen er mee reizen.

De gemeente is begonnen met het project, omdat in eerste instantie een aantal buslijnen was wegbezuinigd, terwijl inwoners van de gemeente deze buslijnen wel nodig hadden. Uiteindelijk is Drimmelen aan de slag gegaan met onder meer de provincie, Future Mobility Network, BUAS, Arriva en TU Delft.

Route
Het zelfrijdende busje rijdt een aantal routes in het havengebied van Drimmelen. Op het kaartje is te zien welke routes dit precies zijn:

Meerdere routes werden van te voren onderzocht. Eerst wilde de gemeente het busje vooral in de buitengebieden laten rijden, maar de wegen bleken voor het busje toch ‘te complex’. Uiteindelijk was het havengebied het meest geschikt.

Dienstregeling
Het busje rijdt vanaf 5 augustus tien weken lang volgens een dienstregeling die samen met Arriva is ontwikkeld. Zeven dagen per week kun je van negen uur ’s ochtends tot zes uur ’s middags helemaal gratis meerijden. 30 juli kun je ook al een dagje met de bus, want dan is de eerste kennismaking met deze nieuwe vorm van vervoer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.