Waar kun je het goedkoopst een terrasje pakken? En in welke stad stegen de prijzen het meest?

24 juli 2019 om 22:53
Een rondje op het terras kost in Breda het minst van de vier grote steden in Brabant (Foto: Archief).
Een rondje op het terras kost in Breda het minst van de vier grote steden in Brabant (Foto: Archief).
In welke stad kun je goedkoop een terrasje pakken? Het horeca-adviesbureau Spronsen& Partners bestelde twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé op terrassen in 21 steden, waaronder Breda, Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. De verschillen waren opvallend. Hoe kwamen de Brabantse steden uit de bus?
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

In Breda betaal je van de vier grote steden in Brabant het minst voor een rondje. De prijzen voor een rondje op het terras per Brabantse stad:

  • Breda: 22,18 euro
  • Eindhoven: 23,05 euro
  • Tilburg: 23,38 euro
  • Den Bosch: 24,48 euro

Den Bosch is de op drie na duurste van de 21 Nederlandse steden. Breda is de op twee na goedkoopste terrasstad van Nederland. In 2016 was Breda nog de goedkoopste terrasstad van Nederland. Je betaalde toen voor een rondje 20,43 euro.

Eindhoven is een van de drie steden in Nederland waar de prijs voor een rondje het meest is gestegen. Je bent daar 4,3 procent duurder uit dan vorig jaar.

In Amsterdam betaal je – voor het vijfde jaar op rij – het meest. Een rondje kost daar 27,05 euro (gemiddeld 3,40 euro per drankje). Zwolle kwam, net als vorig jaar, als goedkoopste terrasstad uit de bus met 21,88 euro.

De meeste rondjes per week
Behalve de prijzen voor een rondje op het terras, werd ook de terraskoopkracht onderzocht. Dit is bepaald door het gemiddeld besteedbaar inkomen van de inwoners af te zetten tegen de terrasprijzen.

Wat bleek? Breda heeft de hoogste terraskoopkracht. Je kunt daar vijf rondjes per week meer bestellen dan in Amsterdam, waar de terraskoopkracht het laagst is.

Terrastrends
Tot slot onderzocht het adviesbureau de trends op het terras dit jaar. De twee trends dit jaar waren speciaalbieren en alcoholvrije bieren. Speciaalbieren hebben hun plek op de menukaart inmiddels veroverd en de verkoop van alcoholvrije bieren heeft de afgelopen twee jaar een vlucht genomen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...