Video

'Luchtbuks Ria' al 80 jaar naar de schiettent, ook een longontsteking houdt haar niet tegen

26 juli 2019 om 14:31
nl
Ria van Dijk (99) uit Tilburg gaat al meer dan tachtig jaar naar de schiettent op de Tilburgse kermis, maar dit jaar kon het bijna niet doorgaan. Ria liep drie weken geleden een zware longontsteking op. Ze is nog niet helemaal hersteld, maar ze kon het jaarlijkse uitje niet missen en staat te popelen om in de roos te schieten.
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

Gerard Appels is een goede kennis van Ria, omdat hun ouders vroeger beste vrienden waren. “Ria is een heel bijzondere vrouw. Zij kent heel Tilburg en ze wil altijd alles weten. Het is dit jaar de 83e keer dat ze gaat schieten en ze vindt het nog steeds heel erg leuk.”

In de oorlog geen kermis
Volgens Gerard is haar schiethobby begonnen bij haar broer. “De eerste keer dat ze ging schieten was ze zestien. We spreken nu over 1936. Ze is daarna ieder jaar gegaan. Met uitzondering van de oorlog want toen was er twee à drie jaar geen kermis."

Drie weken geleden dreigde ze opnieuw een kermis te moeten missen. Gerard: "Ze kreeg een longontsteking en die duurde vrij lang. De schiettent wilde haar zelfs gaan helpen. Ze hadden aangeboden om met de tent naar Ria toe te komen.”

Op het nippertje is het toch gelukt en kon Ria vrijdag bij de schiettent op de Tilburgse Kermis zijn. Er was veel belangstelling voor de 99-jarige vrouw, onder meer van demedia en dat vond ze maar spannend. “Ik ben nog ziek hoor, maar ik voel me toch goed genoeg om te gaan schieten. Ik kan het niet laten”, vertelt Ria.

Ze vond het geweldig dat er allemaal kennissen om haar heen waren, maar ze heeft natuurlijk één doel: “Ik hoop weer in de roos te schieten.” En ja hoor: na een paar keer schieten, schiet ze raak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.