Video

2100 varkens dood in Maarheeze door stroomstoring: 'Ik ben er kapot van'

26 juli 2019 om 16:35
nl
In een stal in Maarheeze zijn dinsdagnacht 2100 varkens omgekomen als gevolg van een stroomstoring. Het alarm is wel afgegaan, maar toen de eigenaar, Peter van der Linden, poolshoogte ging nemen, zag hij al veel dode dieren liggen. De varkenshouder kon de dood van de andere varkens niet meer voorkomen. "Ik ben er kapot van."
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het is niet duidelijk hoe het kwam dat de stroom uitviel. Het probleem leidde ertoe dat de zuurstofvoorziening wegviel.

Geen frisse lucht, varkens gestikt
“Vroeger waren er ventilatiekokers op het dak, maar die zijn er niet meer. Die hadden kunnen zorgen voor de toevoer van frisse lucht. Nu moeten de luchtwassers daarvoor zorgen. Als dan de stroom uitvalt, zit alles potdicht. Het werd er meer dan veertig graden. Daardoor zijn die varkens gestikt", zegt de aangeslagen Van der Linden.

Twee dagen na de ramp kan hij het nog amper verwerken. "Je staat helemaal perplex. Gelukkig heb ik over steun niet te klagen gehad. Familie, vrienden en kennissen hebben geholpen bij het leeghalen van stal. Ze hebben zich echt in het zweet gewerkt en daar ben ik ze zeer dankbaar voor. Het is ongelooflijk wat er is gebeurd. Van slapen is het deze week niet gekomen", vertelt Van der Linden die hekken met zwart zeil om zijn bedrijf heeft geplaatst om de stal aan het zicht te onttrekken.

Onderzoek NVWA
Ondertussen wordt gezocht naar de oorzaak en ook de verzekering is ingeschakeld. Verder is de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) een onderzoek begonnen. Een inspecteur heeft het getroffen bedrijf aan De Vinnen donderdag al bezocht en ook voor volgende week is er een afspraak gemaakt. De brandweer is dinsdagnacht niet ingeschakeld. De politie laat het onderzoek over aan de NVWA.

Het is niet voor het eerst dat in een stal honderden tot duizenden varkens om het leven komen. Meestal is dat het gevolg van een brand. Verscheidene partijen zijn al jaren met elkaar in overleg om de stalbranden of andere calamiteiten met ernstige afloop te voorkomen.

Bekijk het interview met de geëmotioneerde varkensboer:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.