PSV kan niet overtuigen, effectief Ajax pakt Johan Cruijff Schaal

27 juli 2019 om 20:01
In de 24e editie van de Johan Cruijff Schaal is het PSV niet gelukt deze prijs binnen te slepen. In de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam was de Eindhovense ploeg niet opgewassen tegen Ajax. De landskampioen en bekerwinnaar won met 2-0 door doelpunten van Kasper Dolberg en Daley Blind.
Profielfoto van John Nelissen
John Nelissen

PSV trad met een flink gewijzigd elftal aan ten opzichte van de wedstrijd van eerder in de week tegen FC Basel in de voorronde van de Champions League. Sam Lammers verving Donyell Malen in de spits en Olivier Boscagli maakte zijn debuut centraal achterin. Ook Cody Gakpo kreeg een basisplaats, ten koste van Hirving Lozano. Jorrit Hendrix nam de plek van Érick Gutiérrez in het elftal van trainer Mark van Bommel.

Rosario aanvoerder
Ibrahim Afellay zat bij de wedstrijdselectie, maar werd door Van Bommel nog niet gebruikt. Daardoor trad Pablo Rosario als aanvoerder aan.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Bliksemstart
Ajax kende een bliksemstart. Na ruim een halve minuut zette Donny van de Beek met een individuele actie Kasper Dolberg vrij voor Jeroen Zoet, die de bal onder de PSV-doelman heen schoof: 1-0.

PSV kwam vervolgens steeds beter in de wedstrijd. Na 27 minuten kwam het eerste Eindhovense gevaar op naam van de actieve Cody Gakpo, die het vanuit de tweede lijn probeerde. Zijn schot was echter een prooi voor André Onana. Tien minuten voor rust ontsnapte Jorrit Hendrix aan zijn tweede gele kaart. Scheidsrechter Dennis Higler liet een overtreding op Van de Beek ongestraft.

Dieper in problemen
Na rust kwam de ploeg van Van Bommel dieper in de problemen. Nadat eerst nog een schot van Van de Beek onschadelijk was gemaakt door Michal Sadilek, was de poging van Blind vervolgens te machtig voor Zoet: 2-0. De keeper leek niet vrijuit te gaan.

Na een uur kreeg Lozano nog speeltijd. Hij kwam in het team voor Steven Bergwijn. Enkele minuten later kwam de nummer twee van de eredivisie ook nog eens met tien man te staan toen Sam Lammers aangeslagen was en niet verder kon. Van Bommel, die de juiste bereidheid en inzet miste, had op dat moment al drie keer gewisseld. Wegens een knieblessure kan de gelegenheidsspits dinsdag niet aantreden in de return tegen FC Basel in de tweede voorronde van de Champions League. Lammers is mogelijk lange tijd uit de roulatie.