Voor Brabantse wijnboer kan zon niet vaak genoeg schijnen, maar een regenbui op zijn tijd is welkom

SCHIJNDEL - De meeste mensen zijn helemaal klaar met de zon, maar er is een groep voor wie die niet vaak genoeg kan schijnen: de Brabantse wijnboeren. De wijnboeren plukten vorig jaar al letterlijk de vruchten van de vele zonuren en dat lijkt ook dit jaar het geval.

De zon zorgt ervoor dat er genoeg suiker in de druiven komt. Die suikers worden bij het maken van wijn weer omgezet in alcohol. Het jaar 2018 was volgens wijnboer Geert Hermans in Schijndel dan ook prima. "Als dit jaar de zon ook weer lang blijft doorschijnen tot september en oktober, dan halen we dat dit jaar ook wel weer. Ik ben niet klaar met de zon. Maar 40 graden hoeft niet hoor, 25 is meer dan genoeg."

Wijndruiven hebben water nodig
De overvloed aan zonlicht leverde de wijnboer de laatste jaren al veel meer druiven op dan voorheen. Toch draait niet alles om de zon, zegt de wijnboer van Winery and Herbs. "Ik was wel blij dat het vrijdagnacht en zaterdag is gaan regenen. Ook wijn heeft, ondanks dat de ranken diepe wortels hebben, water nodig." Hermans graaft met zijn hand wat aarde weg. "Je ziet dat alleen de bovenste laag van zo'n drie centimeter vochtig is. Daaronder wordt het weer kurkdroog."

Meer over dit onderwerp:
SCHIJNDEL WIJNBOEREN WEER