Schade groot na brand bij aanmaakblokjesfabriek Oisterwijk, buurt stinkt naar paraffine [VIDEO] - Omroep Brabant
Video

Schade groot na brand bij aanmaakblokjesfabriek Oisterwijk, buurt stinkt naar paraffine [VIDEO]

29 juli 2019 om 17:22
nl
De dag na de grote brand bij Fire-Up in Oisterwijk is de schade goed te zien. Het magazijn is compleet verwoest. In de buurt van de aanmaakblokjesfabriek kunnen omwonenden maandag nog de geur van paraffine ruiken. Een plastic geur die volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie
Wachten op privacy instellingen...

De geur wordt volgens haar veroorzaakt door een olie die in de aanmaakblokjes zit. "Gemaakt van natuurlijke stoffen", benadrukt ze. De brandweer is maandagochtend nog met twee voertuigen aanwezig bij het bedrijf aan de Nedervonder in Oisterwijk. Dit ter controle en ook om eventueel oplaaiend vuur direct te kunnen doven. Volgens de OVD wordt het restant aan aanmaakblokjes ondergedompeld in water, waarna ze afgevoerd worden. Ook kan de rookoverlast nog enige tijd aanhouden.

Wachten op privacy instellingen...

De brand die woedde bij de aanmaakblokjesfabriek heeft het magazijn compleet verwoest. Daar lag een hoeveelheid aanmaakblokjes van honderdtwintig kuub. Drie tot vier grote vrachtwagens vol. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk.

Lees verder na het gesprek met de woordvoerder van de Veiligheidsregio in het Omroep Brabant-radioprogramma Wakker!

Wachten op privacy instellingen...

Bij de brand zondagavond kwam enorm veel rook vrij. Uit voorzorg werd daarom een NL-Alert verstuurd met het advies uit de rook te blijven. Een waarschuwing die maandag niet meer van kracht is, laat de Veiligheidsregio weten.

'Vlammen sloegen wild om zich heen'
Een brandwerende muur die de eigenaar van het bedrijf na een eerdere brand heeft laten plaatsen tussen het magazijn en de fabriek heeft er volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio zeker voor gezorgd dat erger is voorkomen. "Vlammen sloegen meteen wild om zich heen", zegt ze. Maar toch heeft de muur ervoor gezorgd dat de fabriek gespaard is gebleven.

Sinds de vorige grote brand in 2013 waren veel aanvullende maatregelen genomen. De eigenaar laat weten aan Omroep Brabant weten dat het pand aan alle regelgeving voldoet.

'Groot opgeschaald'
In totaal zijn er zondagavond en -nacht bijna 120 mannen en vrouwen van de brandweer bezig geweest met blussen. "Twee pelotons, want we hebben onmiddellijk groot opgeschaald."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.